2024.07.20, Szombat
Több mint 7,7 milliárd forintos fejlesztés fejeződött be a szolnoki Hetényi-kórházban

Több mint 7,7 milliárd forintos fejlesztés fejeződött be a szolnoki Hetényi-kórházban

2015.12.07. 13:53 - Lengyelné Nagy Ildikó

Több mint 7,7 milliárd forintos fejlesztés fejeződött be a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézetben, az európai uniós támogatás mértéke 90 százalékos volt, a 10 százalékos önerőt az állam biztosította.

Hirdetés

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a csütörtöki projektzáró eseményen elmondta: százévenként egyszer történik a jelenlegihez hasonló nagyságrendű beruházás egy intézmény, egy város életében. 
Kitért arra, hogy a 2007-2013-as költségvetési ciklusban 500 milliárd forint európai uniós forrás jutott az egészségügyre. Hozzátette: nincs olyan kórház az országban, ahol ne történt volna pozitív változás ebben az időszakban.
Jelezte: elindították a háziorvosi alapellátás fejlesztését is, és szeretnék, ha ez előtérbe kerülne a következő ciklusban. Balog Zoltán szólt arról is, hogy az elmúlt időszakban felére csökkent a várólistákon lévő betegek száma.
Bene Ildikó fideszes országgyűlési képviselő azt mondta, történelmi pillanat a jövőre százhúsz éves kórházban a fejlesztés, az intézményben ilyen nagymértékű beruházás még nem történt.

Kállai Mária kormánymegbízott elmondta, hogy a Hetényi-kórház, illetve az intézményben dolgozók 440 ezer ember egészségügyi ellátásáért felelősek. Hangsúlyozta: a kormány elkötelezett az egészségügy fejlesztése mellett, eddig soha nem látott fejlesztés zajlik az ország kórházaiban. Magyarország kiválóan tudott élni az uniós támogatások adta lehetőségekkel, amelyek kiegészültek a magyar állami támogatásokkal - mondta.
Tölgyes Anna, a kórház megbízott főigazgatója szólt arról, hogy a 2007-2013-as uniós ciklusban több mint 11 milliárd forint jutott a Hetényi-kórház fejlesztésére. 
Közölte, a több mint 7,7 milliárd forintos projekt eredményeként a meglévő technikai tömb (B épület) mellett, azzal összekötve alakították ki az új C tömböt. Az így létrejött épületegyüttes lehetővé teszi az egyes társszakmák integrált működését. Az új tömbépületben kapott helyet a központi betegirányító egység, a szülészet-nőgyógyászat, a csecsemő- és gyermekgyógyászat, a fül-orr-gégészet és a szájsebészet, valamint a szemészeti osztály.
A megbízott főigazgató beszámolt arról is, hogy a betegek hatékonyabb diagnosztikai ellátása érdekében a tömbösítés részeként létrehoztak egy új, háromszintes radiológiai osztályt. Az épület földszintjén önkormányzati forrásból CT-, MR-vizsgálókat alakítottak ki. A korszerű tömbépületben létrejött infrastrukturális adottságok lehetővé teszik a betegutak racionalizálását, a humán- és tárgyi erőforrások hatékony szervezését - tette hozzá.
Szalay Ferenc (Fidesz-KDNP), Szolnok polgármestere elmondta, kiemelt fejlesztés valósult meg nemcsak a kórház, hanem a város életében is. Hozzátette: a gyógyítás mellett a városban a prevencióra is nagy hangsúlyt fektetnek. Példaként említette, hogy Szolnokon 12 éve vezették be a mindennapos testnevelést, és legalább húsz éve kötelező a megyeszékhelyen az úszásoktatás.

mti

fotó: bekesifaiskola.hu

Hírlevél

Hirdetés