2024.05.19, Vasárnap
Uszoda és börtön is épül több Szabolcs megyei településen

Uszoda és börtön is épül több Szabolcs megyei településen

MTI, kolcseytv.hu

2016.06.11. 14:54 - Antal Zsófia

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye négy településén épül tanuszoda a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúrafejlesztési Program keretében, háromban már az építkezés is elkezdődött. Az érintett helységek közül Csengeren és Kemecsén jövőre 500 férőhelyes börtön is létesül.

Hirdetés

Zajlik a márciusban bejelentett Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program Szabolcs megyét érintő része: Fehérgyarmaton és Csengeren áprilisban, Kemecsén június 10-én, pénteken helyezték el az épülő tanuszoda alapkövét.

Az egyenként 369 millió forint értékű beruházások keretében egy 10x6x0,8 méter méretű tanmedencét és egy 25x15x1,9 méter méretű úszómedencét tartalmazó tanuszodák épülnek a Szabolcs megyei kisvárosokban. Az építkezések 2017 elejére készülnek el.

 

Öt új börtön építése kezdődik 2017-ben, ebből kettő Szabolcsban

Kemecsén, ahol tavaly a városháza is megújult 360 millió forintos állami támogatásból, jövőre kezdődik az 500 férőhelyes börtön építése. A kemecsein kívül még négy új börtön létesül az országban: Kunmadarason ezerfős, Ózdon, Komlón és Csengeren ötszáz fős büntetés végrehajtási intézetet építenek.

A börtönépítések oka, hogy tavaly 140 százalékos volt a börtönök kihasználtsága. Strasbourg ítéletben kötelezte Magyarországot arra: kezdjen valamit az embertelen fogvatartási körülményeket okozó problémával.

A Belügyminisztérium ezután kiírt börtönépítési pályázatában legalább 4 hektáros, önkormányzati tulajdonú, közművesített telkeket kerestek, ami gyorsan megközelíthető autópályáról vagy főútról, illetve egyéb feltételeknek is megfelel, például elszállítható onnan a kommunális hulladék és biztosított az ivóvízfogyasztás. A pályázat vonzereje elsősorban abban állt, hogy a börtön 250 helyi embernek adhat munkát.

Kemecse és Csenger 4-4 hektáros, ipari parkban található telkekkel nyerte el a börtönépítés lehetőségét. A területen kiemelkedően magas munkanélküliséget az építkezés, majd az üzemeltetés is nagyban csökkentheti. A létrejövő munkahelyek 30 százaléka diplomás foglalkoztatottak számára nyitott, ők lesznek a nevelőtisztek. Ezen kívül egészségügyi irodát, gépkocsivezetői hálózatot is ki kell építeni, valamint karbantartókra és könyvelőkre is szükség lesz.

A büntetés végrehajtási intézmények 2018-ban vagy 2019-ben kezdhetik meg működésüket.

munkahelyekMi épül?uszodaépítésNemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési ProgrambörtönépítésKemecseCsenger

Hírlevél

Hirdetés