2024.05.30, Csütörtök
NIF: az ár 50 százalékban számít a közbeszerzési ajánlatok elbírálásánál
NIF-Facebook

NIF: az ár 50 százalékban számít a közbeszerzési ajánlatok elbírálásánál

MTI

2016.08.19. 12:19 - Antal Zsófia

A NIF 200 kilométernyi útépítésre várja jelenleg az ajánlatokat, melyek pontozásánál 20 százalékban a környezetterhelési érték is megjelent.

Hirdetés

Jelenleg mintegy 200 kilométer gyorsforgalmi útépítés kivitelezésének közbeszerzési eljárása van folyamatban a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-nél (NIF) - közölte Loppert Dániel, a NIF kommunikációs igazgatója pénteken.

Többek között a következő utakról van szó:

Loppert elmondása szerint a tavaly novembertől hatályos új közbeszerzési törvény értelmében már nem lehet az ár a döntő szempont az ajánlatok elbírálásnál. Az uniós irányelv előírása értelmében kötelező a környezetvédelmi szempont értékelése. Ezért új értékelési szempontként megjelent a környezetterhelési érték a pályázati kiírásokban.

Ennek értelmében az ajánlott ár csak 50 százalékban számít az ajánlatok pontozásánál, három további szempont teszi ki az értékelés többi részét. Ismertetése szerint a szakemberek többlet szakmai tapasztalata 25 százalékban, a környezetterhelési érték 20 százalékban, további 5 százalékban pedig a hátrányos helyzetű, fogyatékkal élő munkavállalók foglalkoztatása jelenik meg az értékelési szempontok között.

A kommunikációs igazgató elmondta azt is, hogy a környezetterhelési értékhez az összesített szén-monoxid-kibocsátási értéket veszik figyelembe. Az összesített érték kiszámításához szükséges a szállító eszközök CO határértékének, az aszfaltot előállító aszfaltkeverő telepnek a kivitelezés helyétől számított távolságának és a szállított aszfalt mennyiségének ismerete. Tekintettel az Európai Bizottság aszfaltkeverőtelep-előírással kapcsolatos álláspontjára, a közbeszerzési eljárásokban a szükséges engedélyekkel rendelkező keverőtelepet a szerződéskötésnél kell csak a nyertesnek igazolnia.

Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)Útépítés

Hírlevél

Hirdetés