2024.04.18, Csütörtök
Már keresik a kivitelezőt a Zalaegerszeget bekötő R76-os első szakaszaihoz

Már keresik a kivitelezőt a Zalaegerszeget bekötő R76-os első szakaszaihoz

2017.05.17. 09:39 - Hegedűs Gergely

Az M7-es holládi csomópontjától indul a zalai megyeszékhely gyorsforgalmi bekötése, a 8,6 kilométeres szakasz Battyánpusztát és Balatonszentgyörgyöt elkerülve épül meg.

Hirdetés

A beruházó Nemzeti Infrastruktúra Zrt. kiírta a kivitelezői közbeszerzést az R76 gyorsút I. és II. ütemére. A gyorsforgalmi út az M7-essel köti majd össze Zalaegerszeget egy 32 kilométeres új nyomvonalon.

A mostani kiírás szerint a nyertesnek az M7-es autópálya holládi csomópont és Fenékpuszta között a 0+000 és 8+600 számú útszelvény közötti szakaszt kell kiviteleznie. Ehhez kapcsolódó feladat a kiegészítő szakaszok és a csomóponti csatlakozás kivitelezése a 76-os főútra. A tárgyban meghatározott építési beruházás oszthatatlan szolgáltatásnak minősül.


A 76-os út megmarad a lassú járművek számára

A projekt két részfeladatra oszlik. Az I. ütemben a kivitelezőnek az M7-es autópálya holládi csomópontjától kezdődően kell megépítenie a kétszer kétsávos gyorsutat az 5+650 kilométer szelvényig. Az itt megvalósítandó gyorsút új nyomvonalon kerüli el Battyánpusztát és Balatonszentgyörgyöt. A 76-os főút egyes szakaszain korrekcióval alternatív útvonalként megmarad a lassú járművek számára.

Az I. ütemben többek közt kialakítanak egy körforgalmat és egy vasút feletti felüljárót, aluljárókat, vadátjárókat, fel és lehajtó ágakat, valamint a holládi autópálya-csomópontban gyalogos és kerékpárút átvezetést.


A régi úttól keletre halad a nyomvonal

A II. ütem Balatonszentgyörgy és Fenékpuszta között (5+650 és a 8+600 kilométer szelvények között) épül meg csomóponti csatlakozással a 76-os főútra. A kiírás szerint a megvalósítandó gyorsút itt szintén új nyomvonalon halad, a meglévő 76-os főúttól keletre egészen Fenékpusztáig. A 76-os út itt is megmarad a lassú járművek számára. A 2,95 km hosszú gyorsúti szakaszon forgalmi csomópont nem létesül, ugyanakkor összesen kilenc felüljáró épül ki, köztük egy vasbeton szerkezetű felüljáró a Zala folyó felett.

Ahogy azt korábban megírtuk, a leendő zalaegerszegi tesztpályához kapcsolódva az R76-os okosútként fog megépülni - erről Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter beszélt a tesztpálya tervezői szerződésének aláírásakor.

ÚtépítésZalaegerszegR76-os út76-os út

Hírlevél

Hirdetés