2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

Márciusra már új kerékpárút köti majd össze Magyarországot Szlovéniával
Illusztráció (Dernovics Tamás/magyarepitok.hu)

Márciusra már új kerékpárút köti majd össze Magyarországot Szlovéniával

nif.hu, magyarepitok.hu

2018.12.21. 09:49 - Szabó Ákos

A Vas megyei Orfalut a határon túli Büdfalvával összekapcsoló beruházás mintegy 285 millió forintból valósul meg.

Hirdetés

Miután tavaly ősszel beszámoltunk arról, hogy új kerékpárutakkal kapcsolják össze Magyarországot és Szlovéniát, az egyik projektről most újabb hírek érkeztek a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-től (NIF). Az Alpokalján, Szentgotthárd közelében található Orfaluból a szlovéniai Büdfalvába (Budinci) 1,3 kilométernyi bicikliút kiépítésével teremtenek könnyebb átkelési lehetőséget.

A mintegy 1,3 kilométer hosszú új szakaszt a tatabányai Vértesaszfalt Kft. alakítja ki az országhatárig mintegy 285 millió forintnyi forrásból, melyet a Szlovénia – Magyarország határon átnyúló együttműködési programban a Guide2Visit pályázatból finanszíroznak. A kivitelezés áprilisban rajtolt el, az első hat hónapban az útépítéshez szükséges előkészítő feladatokat végezték el. Többek között sor került

  • földmunkákra,
  • fakivágásokra és bozótirtásra,
  • tereptárgyak bontására,
  • védő- és javítóréteg építésére,
  • valamint a víziközművek kiváltására és az átereszek áthelyezésre is.

 

Könnyebben át lehet majd kelni a schengeni határon

A munkálatok előrehaladásával 2019 márciusára készül el az út, melyet részben kavicsolt pályaszerkezetű, részben aszfaltmakadám burkolatú útból alakítanak ki a modern szabványoknak megfelelően. A szakasz a 7456 jelzésű út 5+905 km szelvényének bal oldalától indulva halad végig a községen, majd a lakott területet elhagyva erdők között folytatódik egészen a szlovén határig 7 méteres koronaszélességgel. Az új úton külterületen 50 km/h-s, a településen pedig 30 km/h-s sebességgel lehet majd haladni.

Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)Útépítésépítőipari cégekkerékpárútVértesaszfalt Kft.OrfaluBüdfalva

Hírlevél

Hirdetés