2024.04.25, Csütörtök
Két új ponton lehet kerékpárúton átkelni Szlovéniába
(illusztráció)

Két új ponton lehet kerékpárúton átkelni Szlovéniába

magyarepitok.hu

2017.10.04. 15:25 - Szabó Ákos

Összesen mintegy 3,2 kilométernyi új kerékpárutat alakítanak ki Orfalunál és Lendvadedesnél, erdőkön és az Őrségi Nemzeti parkon keresztül juthatnak át könnyebben a helyiek szlovéniai szomszédaikhoz.

Hirdetés

Két településnél létesül összeköttetés Magyarország és Szlovénia között kerékpárutakon. A két ország közötti határszakasz északi végénél az Alpokalján a Vas megyei Orfalut a szlovéniai Büdfalvával (Budinci), délen Zala megyében pedig Lendvadedest és Dedeskecskést kötik össze a Lendva környéki Hosszúfaluval - derül ki a közbeszerzési adatokból.

A biciklis határátkelők a térképen

Kihasználják a schengeni határszabadságot

Orfaluban egy részben kavicsolt pályaszerkezetű, részben aszfaltmakadám burkolatú útból alakítják ki a modern szabványoknak megfelelő kerékpárutat összesen 1,3 kilométer hosszan az Őrségi Nemzeti Park területén. A tervezett szakasz a 7456 jelzésű út 5+905 km szelvényének bal oldalától indulva halad végig a községen, majd a lakott területet elhagyva erdők között folytatódik egészen a szlovén határig, a koronaszélessége 7 méteres lesz. Az új úton külterületen 50 km/h-s, a településen pedig 30 km/h-s sebességgel lehet majd haladni.

Lendvadedesnél egy 1,89 kilométeres, helyszíntől függően 4 és 9 méteres koronaszélesség között váltakozó utat építenek a kerékpárosoknak. A rédicsi Tenke-hegyet és a szlovéniai Lendva-hegyet összekapcsoló szakasz egyik részét a helyi közútnál alakítják ki 915 méteren, a fennmaradó rész pedig egy fűvel benőtt földút helyén lesz kiépítve, ahol eddig nem volt könnyű lehetőség a schengeni határ átlépésére.

ÚtépítéskerékpárúthatárátkelőOrfaluLendvadedes

Hírlevél

Hirdetés