2024.03.19, Kedd
Újabb országhatárt ért el gyorsforgalmi úthálózat: átadták az M70-est
Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Újabb országhatárt ért el gyorsforgalmi úthálózat: átadták az M70-est

magyarepitok.hu

2019.12.13. 12:13 - Szabó Ákos

A Colas és az Euroaszfalt munkájával több, mint 10 kilométernyi út lett 2x2 sávos, az Adriára tartó turisták és a teherforgalom is jól jár.

Hirdetés

Ünnepélyes átadón jelentették be egy újabb négysávos gyorsforgalmi út elkészültét: az M7-es letenyei horvát határátkelőjétől a tornyiszentmiklósi szlovén határig futó M70-es gyorsforgalmi út munkálatai értek véget.

 

 

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt (NIF) beruházásában Mura mentén haladó összesen 13,7 kilométer hosszú szakaszt érintő projektben a Colas Út Zrt. és az EuroAszfalt Kft, fővállalkozói konzorciuma végezte el a munkát. Ebből 10,5 kilométernyi szakaszon négysávosították a korábban 2x1 sávos utat a ttljes jobb pálya kiépítésével és a bal pálya szélestíésével, illetve felújításokat is végeztek és árvízvédelmi munkák is zajlottak – ezekkel kapcsolatban már beszámoltunk nemrég egy átadóról.

 

A képre kattintva galéria nyílik.

A 130 km/h-s haladást lehetővé tevő pályát kialakító projektben többek között

  • 5 új hidat építettek (két vadátjárónál, a Mura-holtág felett, a murarátkai Béke utca felett és a Muar árterénél)
  • 5 hidat felújítottak
  • 4 új csőhidat is átadtak (ezek 3 méter átmérőjűek)
  • 669 ezer köbméternyi földművet dolgoztak fel,
  • 48 ezernégyzetméternyi aszfaltfelületet adtak át,
  • valamint 54 kilométernyi szalagkorlátot alakítottak ki.

 

 

Az eseményen felszólaló Kondrik Kornél, a NIF Zrt. gazdasági vezérigazgató-helyettese kifejtette: a projekt nemcsak közlekedési, hanem árvízvédelmi szempontból is jelentős, hiszen hosszabb távon megvalósul Murarátka település környezetében az emberi, természeti és épített környezet megóvása, nő az árvízvédelem hatékonysága.

 

Kondrik Kornél

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter azt emelte ki, hogy

2019 rekordévnek számít a közúti közlekedés fejlesztésében, idén minden eddiginél több pénzt, 566 milliárd forintot fordítottak erre a területre.

Hozzátette: a Zala megyében átadott útfejlesztésnek köszönhetően akadálymentessé vált Magyarország és Szlovénia között az országhatáron átívelő nemzetközi forgalom, jelentősen lerövidült a menetidő Tornyiszentmiklós és Letenye között, nem utolsósorban pedig biztonságosabbá vált a közlekedés.

 

Palkovics László

Cseresnyés Péter államtitkár és országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy az egykor rossz hírűvé vált útszakasz, amelyen számos súlyos baleset történt, a jövő útjává válik, mivel a térség gazdasága számára döntő fontosságú az infrastruktúra minősége.

 

Cseresnyés Péter

Galéria

ÚtépítésM70-esColasEuroAszfalt Kft.gyorsforgalmi utakhídépítésútépítésútfelújításNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)

Hírlevél

Hirdetés