2024.03.29, Péntek
Indulhat a veszprémi elkerülő építkezése, megszűnhetnek a balatoni dugók
Bernát Benjámin/magyarepitok.hu (illusztráció)

Indulhat a veszprémi elkerülő építkezése, megszűnhetnek a balatoni dugók

magyarepitok.hu

2020.02.24. 10:20 - Szabó Ákos

A 7,5 kilométeres 2x2 sávos út nem csak a helybeliek életét teszi könnyebbé, hanem a Balaton északi partjára tartókét is. A munkát a Strabag végzi el.

Hirdetés

Legutóbb augusztusban írtunk a veszprémi elkerülő négysávosításának régen várt fejlesztéséről, amikor elkezdték keresni a kivitelezőt. Most az uniós közbeszerzési értesítőből kiderül: a Strabag Építő Kft. fogja elvégezni munkát a beruházás első ütemén mintegy 25,84 milliárd forintból a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) megbízásából.

 

A keleti szakaszon indul a munka

A 8-as főút Veszprémet elkerülő szakasza a litéri csomópont és a budapesti csomópont között jelenleg is négysávos. A budapesti csomópont és a balatonalmádi leágazás között viszont csak háromsávos az elkerülő. Az almádi és a füredi elágazás közötti 1 km-en újra négysávos, ám azután az elkerülő nyugati végét jelentő csatári csomópontig közel 6 kilométeren keresztül már csak kétsávos.

Azért is különösen fontos az építkezés, mert a Balaton északi partjára tartó autósok nagy forgalmat jelentenek, ettől pedig rendszeresen dugók alakulnak ki. Az új út ezeket szünteti majd meg: ezzel a veszprémiek és az áthaladó forgalom is jól jár majd.

 

 

Három híd is épül

A Strabag által vállalt fejlesztés a várostól a város déli részén fekvő füredi csomópont és a Veszprémtől keletre található litéri csomópont között zajlik le. A beruházás befejeztével itt teljes mértékben kétszer két sávon és fizikai elválasztással lehet majd haladni, külön szintű csomópontok használatával. Emellett többek között:

  • elkészül 3 híd (különszintű csomópont), a Budapesti útnál, az Almádi útnál, illetve a Füredi útnál;
  • 6 szintbeli csomópontot is átadnak,
  • illetve fejlesztik a 73-as és a 7217-es utak, valamint a Dornyai Béla utca és a Tirat-Carmel utca egyes szakaszait is.

Továbbá még keresztező és bekötő utakat is építenek, párhuzamos földúthálózatot is elkészítenek. Korábbi információk szerint ez a beruházási ütem 2022-re készül el.

ÚtépítésStrabagVeszprémelkerülő út8-as főútútépítésNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)

Hírlevél

Hirdetés