2024.03.19, Kedd
Megszűnnek a balatoni dugók: beindul a veszprémi négysávos elkerülő beruházása
Illusztrációk (Bernát Benjámin/magyarepitok.hu)

Megszűnnek a balatoni dugók: beindul a veszprémi négysávos elkerülő beruházása

magyarepitok.hu

2019.08.21. 09:54 - Szabó Ákos

Az első ütem elkészültével 7,5 kilométeren teljes egészében 2x2 sávos lesz a megyeszékhelytől keletre fekvő litéri leágazás és a balatonfüredi csomópont között a 8-as út.

Hirdetés

Jól járnak a Balaton északi partjáról Budapestre utazók és a veszprémiek is. Az uniós közbeszerzési értesítőből kiderül: már keresik a kivitelezőt a város elkerülőjének fehjlesztéséhez, a projekt első üzembe indulhat így el hamarosan. Ezzel

megszűnnek a rendszeres dugók a Balaton és a főváros között gyakran használt útvonal kulcsfontosságú részén.

A térképen a hamarosan induló, keleti első ütem mellett a nyugati második ütem tervei is láthatóak.

 

A 8-as főút Veszprém térségében a litéri csomópont és a budapesti csomópont között jelenleg is négysávos. A budapesti csomópont és a balatonalmádi leágazás között viszont csak háromsávos az elkerülő. Az almádi és a füredi elágazás közötti 1 km-en újra négysávos, ám azután az elkerülő nyugati végét jelentő csatári csomópontig közel 6 kilométeren keresztül már csak kétsávos.

 

Három új híd is épül

 

 

Áprilisban a helyi országgyűlési képviselő már beszámolt a projekt megvalósulása mögötti szándékról. Most a kiírás alapján a kivitelezők a litéri leágazás és a balatonfüredi csomópont között gyorsítják fel a forgalmat: megszüntetik a közlekedési lámpákat hidak kiépítésével és négysávosítással, 7,5 kilométer hosszan. Ennek során a 8-as főút általános fejlesztésére is sor kerül a szélesítésen kívül, valamint

  • elkészül 3 híd (különszíntű csomópont), a Budapesti útnál, az Almádi útnál, illetve a Füredi útnál;
  • 6 szintbeli csomópontot is átadnak,
  • illetve fejlesztik a 73-as és a 7217-es utak, valamint a Dornyai Béla utca és a Tirat-Carmel utca egyes szakaszait is.

Ezzel együtt még keresztező és bekötő utakat is építenek, párhuzamos földúthálózatot is elkészítenek és zajvédő falakat is kialakítnak, illetve számos közműkiváltási feladatra is sor kerül. A munkálatok elvégzésre 34 hónapja lesz a nyertes vállalatnak.

ÚtépítésNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)elkerülő útgyorsforgalmi utak8-as főútútépítésVeszprém

Hírlevél

Hirdetés