2024.03.19, Kedd
Megszületett a döntés: közel 600 milliárd forint útfejlesztésekre
Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Megszületett a döntés: közel 600 milliárd forint útfejlesztésekre

magyarepitok.hu

2020.11.12. 10:58 - Hegedűs Gergely

Többek közt elkészül az M76-os hiányzó középső szakasza, gyorsforgalmi kapcsolatot nyer Szerencs.

Hirdetés

Közel 600 milliárd forintot fordítanak újabb közúti fejlesztésekre, felújításokra - derült ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium csütörtöki közleményéből.


Elkészül az M76-os hiányzó középső szakasza

A támogatott fejlesztések közé tartozik az M76-os autóút Fenékpuszta-Zalaegerszeg szakaszának kivitelezése. A beruházásban a megyei jogú város négysávos kapcsolata mellett a sármelléki repülőtér színvonalas bekötése is megvalósul. 

A 28 kilométeres szakaszon belül a ZalaZone járműipari tesztpályához kapcsolódva nagysebességű közúti tesztek végrehajtására alkalmas részszakaszt is kialakítanak majd.

Az autóút zalaegerszegi bevezetőjét idén már birtokba vehették a közlekedők a Colas munkájának köszönhetően, akárcsak az M7-es autópályához közeli elemét, melyet a Strabag adott át. A támogatási döntésnek köszönhetően minden feltétel adott az összeköttetés még hiányzó szakaszának megépítéséhez.


Négy év alatt 430 milliárdot szánnak négy beruházásra

Az M6-os autópálya befejező, Bóly és Ivándárda közötti szakasza esetében már zajlanak a beruházás előkészületei. A tervek szerint több mint 20 kilométer hosszú autópálya épülhet meg a horvát határig. A fejlesztések finanszírozásáról rendelkező kormányhatározat biztosítja a 37-es főút Szerencs-Gesztely szakasza négysávúsításának és a Sajószentpéter-Berente elkerülő kivitelezésének költségeit is.

A négy beruházással összefüggő kiadásokra összesen mintegy 430 milliárd forintot különítenek el 2021 és 2024 között az éves költségvetésekben.


Több mint 157 milliárd útfelújításokra

A kiemelt társadalmi igényeken alapuló közútfelújítási programban 82 projekt előkészítését és megvalósítását támogatja a kormány. A több mint 157 milliárd forintos ráfordításnak köszönhetően

közel 580 kilométernyi útszakasz rendbetétele válik lehetővé 2022-ig.

A korszerűsítések jellemzően kétszámjegyű főutakon és alacsonyabb rendű mellékúti, összekötő szakaszokon történnek meg. Az M0 autóút mellett zajárnyékoló fal épül Pécel térségében, fél kilométeren.


Tételes listát tett közzé a kormány a támogatott fejlesztésekről

A támogatott fejlesztések és felújítások tételes listáit a Magyar Közlöny 244. számában megjelent kormányhatározatok tartalmazzák.

Mosóczi László, az ITM közlekedéspolitikáért felelős államtitkára a közleményben hangsúlyozta, a közúthálózat kiterjedtsége és szolgáltatási színvonala alapvetően befolyásolja az ország és egyes térségei, városai gazdasági fejlődését, a családok életminőségét. "A közútfejlesztési tervek kiemelt célja a nagyvárosok gyorsforgalmi bekötése, az autópályák, autóutak elvezetése az országhatárig" - emlékeztetett. 

"A gyors ütemű hálózatbővítés eredményeként az évtized közepére Magyarország mindegyik megyei jogú városa elérhetővé válik négysávos úton.”

Útépítésautópályagyorsforgalmi utakZalaegerszegSzerencsBólyM6-os autópályaM76-os37-es főútútfelújításStrabagColas

Hírlevél

Hirdetés