2024.04.20, Szombat
Ismét elkészült egy útfelújítással a Penta az V. kerületben egy frekventált területen
Fotók: Dernovics Tamás / magyarepitok.hu

Ismét elkészült egy útfelújítással a Penta az V. kerületben egy frekventált területen

Penta Kft.

2022.02.09. 15:00

A megrendelői cél egy gyalogosbarát, élhetőbb utca megvalósítása volt, mely a Duna partjától a belváros irányába egy díszburkolattal ellátott ligetes hangulatot sugároz a jövőben.

2021-ben is folytatódott az V. kerület belváros felújítási programja – informálta lapunkat a kivitelező Penta Általános Építőipari Kft. A társaság 2021. július 05-én kötött szerződést Belváros Önkormányzatával, az Arany János utca I. ütem megújítási munkálatainak kivitelezésére. Az érintett szakasz a Széchenyi rakpart és a Tüköry utca között található, az Akadémia utca csomópontot is magába foglalva.

Fotók: Dernovics Tamás / magyarepitok.hu

 

A kivitelezésre 200 nap állt rendelkezésre, ami határidőre be is fejeződött.

A felújítás során az épületsíkok közötti utcát teljes keresztmetszetében átépítették a szakemberek. Az öntött aszfalt járdaburkolatok helyére körülbelül 1100 négyzetméter porfír természetes kőburkolat került, az útpálya és parkolók hozzávetőlegesen 1050 négyzetméter Rosa Beta gránit burkolattal újultak meg.

A körülbelül 800 méter hosszú útszegélyt a meglévő gránitszegélyek felújításával és újonnan gyártott azonos anyagú növénykazetták építésével alakították ki. Az érintett szakaszon vízvezeték kiváltási munkálatokat is végeztek. A járdafelületeket a korábbinál szélesebbre alakították, továbbá mindkét oldalon rendezett parkolóhelyek is épültek.

A teljes körű fejlesztés során 34 új fával és 8 bokorfával, 1200 évelő és egynyári növényzettel, kerékpártárolóval, új utcabútorokkal, 4 pihenőpaddal és hulladékgyűjtő edényekkel, gyalogosbarát és akadálymentes járdákkal, továbbá egy ivókúttal is gazdagodott az utca Duna felőli szakasza.

A fákat három különböző struktúrájú ültető közegbe telepítették:

  • 9 darab fa hagyományos,
  • 5 darab fa a kerületben már több helyen alkalmazott és bevált – körülbelül 10 köbméter térfogatú termőfölddel feltöltött teherviselő rekeszeket tartalmazó – gyökércellás ültető közegbe,
  • további 19 darab fa pedig Stockholm-módszerrel került a helyére.

Stockholm-módszer Belváros Önkormányzata általi alkalmazására ekkora fa egyed számban az országban az elsők között ennél a kivitelezésnél került sor.

Stockholm-módszer esetében a mesterséges váztalaj kőzúzalék és termőtalaj keveréke, amely a fák teljes élettartama alatt biztosítja a fa gyökerei számára a nélkülözhetetlen oxigén-, víz- és tápanyag-ellátottságot. A váztalaj réseit a tápanyagokkal dúsított, jó minőségű termőföld tölti meg, az esővíz pedig behatolhat a fák gyökérzónájába és ott el is tárolódik. Ez lehetővé teszi az esővíz helyben történő felhasználását, így csökkentve a fák öntözési igényét is.

Mindegyik ültetett fa, a belvárosi beruházásoknál már megszokott módon, nagyméretű, többször iskolázott, 30-35 cm törzsátmérőjű, várostűrő fajta. Az elkészült beruházás kiváló példája annak, hogy kellően gondos tervezéssel jól ötvözhető a városi forgalom kiszolgálására alkalmas infrastruktúra, a zöld felületek mai kor elvárásainak megfelelő kialakítása mellett.

Galéria

ÚtépítésPenta Általános Építőipari Kft.útépítésBudapestV. kerület