2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

Különleges kialakítású körforgalom kivitelezésén dolgoznak Gyulán
Fotók: gyulatelevizio.hu

Különleges kialakítású körforgalom kivitelezésén dolgoznak Gyulán

magyarepitok.hu, Gyula TV

2022.05.24. 18:30 - Kolinek Nóra

A DÉLÚT munkájával épül meg a békési város ellipszis alakú körforgalma.

Hirdetés

Megváltozott a forgalmi rend Gyulán az Ajtóssy Albert utca−Nürnbergi utca−Ötvös utca találkozásánál, ahol május 16 óta jelzőlámpák irányítják a forgalmat – derült ki a Gyula Tv Híradójának május 17-i adásából.

Ahogy korábban már beszámoltunk róla a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) beruházásában a csomópontot körforgalommá alakítják. A közel nettó 289 millió forint értékű, hazai forrásból megvalósuló projekt kivitelezését DÉLÚT Építő és Bányászati Kft. végzi el.

A meglévő kereszteződés főként a reggeli és esti időszakban rendkívül frekventált, balesetveszélyes. A körforgalom megépítésével a csomóponton történő áthaladási idő csökkenni fog, és javul a közlekedésbiztonság.

A körforgalom tehergépjárművel is könnyen igénybe vehető

A megszokottól eltérően a körforgalom középszigete nem szabályos kör formájú lesz, hanem a Nürnbergi és az Ötvös utca tengelyéhez igazodó, elnyújtott alakú.

A középszigetet 5 méter széles belső sugárral és 1,5 méter széles járógyűrűvel tervezték, így tehergépjárművel is könnyen közlekedhetővé válik a csomópont.

A körforgalom minden ágán 3 méter szélességben gyalogos-átkelőhelyet, és mellette 2 méter széles kerékpáros átvezetést alakítanak ki.

Terv és fotók: gyulatelevizio.hu

Az építéssel érintett szakaszokon az út mindkét oldalán a meglévő járdaburkolatok átépülnek, illetve a már meglévő kerékpárút hálózathoz csatlakozva elválasztott rendszerű gyalog és kerékpárutakat hoznak létre, melyek szinteltolással csatlakoznak majd a járdaburkolatokhoz.

Az Ajtóssy Albert utcán jelenleg meglévő buszmegállók a közút jobb oldalán 3 méter széles, míg a bal oldalán 2,75 méter széles öbölbe kerülnek át.

A közút mentén, azzal párhuzamosan 3 méter széles aszfaltburkolatú szervízút épül meg az Ajtóssy u. 9-11-13-15. ingatlanok megközelíthetősége érdekében.

Egy évtizede várt beruházás valósul meg

Kónya István, a körzet képviselője kiemelte: Több mint 10 évet vártak erre a nagy volumenű beruházásra. Hozzátette: a Törökzug városrészbe közlekedők számára a megszokott útvonalon jelenleg nehézkes a közlekedés, ugyanakkor az autósok türelmét kérte, hiszen a létfontosságú beruházás elkerülhetetlen volt a város számára, és számos előnnyel jár majd.

A csomópontot leinkább a belső és külső törökzugi lakótelepen, valamint a kettő között található kertvárosi részben élő több mint 4000 ember használja, akár naponta többször is. A városrészben bölcsőde, óvoda, iskola és orvosi centrum is működik. Az új körforgalom biztonságosabbá teszi a közlekedést, és gyorsabban át lehet majd hajtani ezen a nagy forgalmú kereszteződésen.

Az új körforgalmat várhatóan az év végén adják át a közlekedőknek.

Galéria

ÚtépítésDélút Építő és Bányászati Kft.Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)Gyulakörforgalom

Hírlevél

Hirdetés