2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Ettől a beruházástól biztonságosabbá válik Gyula közlekedése
Illusztráció

Ettől a beruházástól biztonságosabbá válik Gyula közlekedése

magyarepitok.hu

2021.11.28. 08:00 - Gyöngyösi Klaudia

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Zrt. beruházásában, a DÉLÚT Építő és Bányászati Kft. kivitelezésében valósul meg.

Hirdetés

A NIF Zrt. beruházásában átépül Gyula egyik nagy forgalmat bonyolító csomópontja – derül ki a vállalat közleményéből.  A 4219. j. út és a Nürnbergi utcai kereszteződés körforgalommá történő átépítésével biztonságosabbá válik a közlekedés az arra járók számára.

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Zrt. beruházásában, a DÉLÚT Építő és Bányászati Kft. kivitelezésében, hazai forrásból valósul meg közel nettó 289 millió forint értékben.

A munkaterület átadásának napján tartott sajtótájékoztatót Dr. Kovács József országgyűlési képviselő, Dr. Görgényi Ernő a város polgármestere, és a NIF Zrt. Útfejlesztési igazgatóságának projektiroda-vezetője, Povázsai Pál.

A Nürnbergi utca a közeli Törökzugi lakótelep irányában, az Eötvös utca a Városi Sportcsarnokhoz tartó, valamint a 4219 j. úton áthaladó forgalom miatt a meglévő kereszteződés főként a reggeli és esti időszakban rendkívül frekventált, balesetveszélyes. A körforgalom megépítésével a csomóponton történő áthaladási idő csökkenni fog és biztosítottabbá válik a balesetmentes közlekedés.

 

Nem hagyományos körforgalom épül

A megszokottól eltérően a körforgalom középszigete nem szabályos kör formájú lesz, hanem a Nürnbergi és az Ötvös utca tengelyéhez igazodó, elnyújtott alakú. A középszigetet 5 méter széles belső sugárral és 1,5 méter széles járógyűrűvel tervezték, így tehergépjárművel is könnyen közlekedhetővé válik a csomópont.

A körforgalom minden ágán 3 méter szélességben gyalogos-átkelőhelyet, és mellette 2 méter széles kerékpáros átvezetést alakítanak ki.

Az építéssel érintett szakaszokon az út mindkét oldalán a meglévő járdaburkolatok átépülnek, illetve a már meglévő kerékpárút hálózathoz csatlakozva elválasztott rendszerű gyalog és kerékpárutakat hoznak létre, melyek szinteltolással csatlakoznak majd a járdaburkolatokhoz.

Az Ajtóssy Albert utcán jelenleg meglévő buszmegállók a közút jobb oldalán 3 méter széles, míg a bal oldalán 2,75 méter széles öbölbe kerülnek át. A közút mentén, azzal párhuzamosan 3 méter széles aszfaltburkolatú szervízút épül meg az Ajtóssy u. 9-11-13-15. ingatlanok megközelíthetősége érdekében.

A kivitelezés munkálatai jövő év tavaszán kezdődnek meg.

ÚtépítésDélút Építő és Bányászati Kft.Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)Innovációs és Technológiai MinisztériumGyulaútépítéskörforgalom

Hírlevél

Hirdetés