2024.05.01, Szerda

Hirdetés

Zöld és innovatív: a korábbi burkolat felhasználásával újul meg ez a Zala megyei közút

Zöld és innovatív: a korábbi burkolat felhasználásával újul meg ez a Zala megyei közút

magyarepitok.hu

2022.10.26. 17:40 - Hegedűs Gergely

Duna Aszfalt kivitelezésében a hideg remix eljárást alkalmazzák Keszthely térségében.

Hirdetés

Sajtótájékoztatót tartottak október 26-án a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében 1 kilométeren megújuló Keszthely-Várvölgy összekötő úton. Az eseményen Nagy Bálint, az Építési és Beruházási Minisztérium beruházási államtitkára, és Mikesz Csaba, a Magyar Közút műszaki vezérigazgató-helyettese adott tájékoztatást a TOP forrásaiból zajló nagyszabású útfelújítási programról. A Magyar Közút zalai beruházását a Duna Aszfalt Zrt. kivitelezi.

A közútkezelő tájékoztatása szerint a szóban forgó összekötő úton egy környezetbarát, a körforgásos gazdaságot is segítő innovatív technológiaként úgynevezett hideg remix eljárást alkalmaznak a szakemberek. Ez azt jelenti, hogy a meglévő burkolatot és a ráterített zúzottkövet cement adagolással összedarálják és ez kerül be az út alaprétegébe.


Uniós forrásból újul meg 160 kilométernyi közút

Az eseményen elhangzottakból kiderült, a TOP keretében az elmúlt években több alprogramon keresztül összesen 241 út, 592 kilométernyi szakasza újulhatott meg, összesen 65 milliárd forint értékben.

A jelenlegi úgynevezett maradványkeretből megvalósuló országosan 160 kilométernyi fejlesztés jelentős része már idén elindult, illetve elindul, de lesznek a jövő évre áthúzódó munkák is.

A 160 kilométernyi mellékút fejlesztése országosan 89 szakaszon, összesen 31,616 milliárd forint értékben történik meg a Magyar Közút Nonprofit Zrt. beruházásában. A projekteket a társaság európai uniós vissza nem térítendő támogatás segítségével valósítja meg. Eddig 21 útszakaszon 31,47 kilométernyi út újult meg, további 16 szakaszon jelenleg is zajlanak a munkálatok.

A közlemény arra is kitért, hogy a TOP program támogatási forrásaiból megvalósuló projektekben közös, hogy gondoskodnak a meglévő burkolat profilmarásáról, a szükséges burkolatmegerősítésekről, a teljes felületen új aszfalt kötő- és kopóréteget beépítéséről és a felújítási szakaszokon új stabilizált padka építéséről is. Az út környezete, az árkok, átereszek is megújulnak, illetve a forgalomtechnikai elemeket is kicserélik vagy felújítják a kivitelezők.

ÚtépítésMagyar Közút Nonprofit Zrt.Duna Aszfalt Zrt.KeszthelyVárvölgyútfelújítás

Hírlevél

Hirdetés