2024.04.19, Péntek
Kiderült, ki kivitelezi a bicikliseknek épülő ártéri hidat a Dunán
Kép: illusztráció, Speciálterv Kft. / Pál Gábor

Kiderült, ki kivitelezi a bicikliseknek épülő ártéri hidat a Dunán

magyarepitok.hu

2022.11.22. 18:03 - Hegedűs Gergely

A Szigetköz és a Csallóköz között létrejövő átjáróhoz a magyar fél a jobb parti ártéri hidat és a megközelítő utat építi meg, szorosan együttműködve a szlovák szakemberekkel.

Hirdetés

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kihirdette a Dunakiliti-Doborgaz gyalogos-kerékpáros Duna-híd kiépítéséhez kapcsolódó közbeszerzés nyertesét. A magyar oldali megközelítő út és ártéri híd kivitelezője az A-Híd Építő Zrt. lesz.

A gyalogosokat és bicikiliseket kiszolgáló átjáró a Szigetközben fekvő Dunakiliti és a Csallóközben található, szlovákiai Doborgaz között jön létre. A korábbi sajtóhírek szerint a majdani mederhídhoz a magyar és a szlovák oldalon egyaránt ártéri hidak csatlakoznak, közülük az előbbi valósul meg a most szóban forgó projektben.

A most közzétett közbeszerzési adatok a jobb parti Duna-ártéri hidat ötnyílású hídként írják le, amelynek teljes hossza 137 méter. A beruházásban szintén megépülő jobb parti megközelítő út hossza a duzzasztómű és a híd között 505 méter.


Össze kell hangolni a szlovák és a magyar kivitelezést

A hirdetményből az is kiderül, hogy az ártéri és a mederhíd közötti közös pillér már a mederhíd tenderdokumentációjában szerepel, és a szlovák fél fog közbeszerzést kiírni a kivitelezésére. Emiatt a kivitelezés megkezdése előtt a kivitelező köteles felvenni a kapcsolatot a szlovák féllel, és az ütemezését egyeztetni, összehangolni.

A hirdetmény leszögezi, hogy az építési helyszínt kizárólag a duzzasztóművön keresztül lehet megközelíteni. Ezen az úton két nagyobb műtárgy található (Görgetegi Duna-ág, Szigeti Duna-ág), amelyek állapotát teljeskörűen felül kell vizsgálni, és amennyiben szükséges a műtárgyak megerősítését, felújító munkáit a kivitelezés megkezdése előtt el kell végezni.

ÚtépítéshídépítésA-Híd Zrt.DunakilitiDoborgazDuna híd

Hírlevél

Hirdetés