2024.04.27, Szombat

Hirdetés

A megújult csomópont biztonságosabbá teszi a közlekedést - elkészült Gyula elliptikus körforgalma
Fotók: NIF Zrt.

A megújult csomópont biztonságosabbá teszi a közlekedést - elkészült Gyula elliptikus körforgalma

magyarepitok.hu, NIF Zrt.

2022.12.09. 07:40 - Kalácska-Nagy Nóra

A körforgalmú csomópont minden ágán 3 méter szélességben gyalogos-átkelőhelyet és mellette 2 méter széles kerékpáros átvezetést alakított ki a DÉLÚT Kft.

Hirdetés

Átépült Gyula korábban balesetveszélyes csomópontja a 4219. jelű út és a Nürnbergi utca találkozásánál – tájékoztatott a beruházó NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. A kivitelezést a DÉLÚT Építő és Bányászati Kft. végezte nettó 288.719.260 forint összegben.

A munkaterület 2021. novemberi átadását követően a téli időjárás miatt tavasszal kezdődött meg az építkezés. Az érdemi kivitelezési munkák határidő előtt befejeződtek, így elindulhatott a műszaki átadás-átvételi eljárás. A körforgalom megépítésével a balesetveszély és a csomóponton történő áthaladási idő is csökkenni fog.

A megszokottól eltérően a középsziget nem szabályos kör alakú, hanem a Nürnbergi és az Ötvös utca tengelyéhez igazodó, elnyújtott körgeometriájú.

Fotók: NIF Zrt.

A forgalom számára korlátozás nélkül használható a csomópont

A körforgalmú csomópont minden ágán 3 méter szélességben gyalogos-átkelőhelyet és mellette 2 méter széles kerékpáros átvezetést alakítottak ki. A közút mentén, az Ajtóssy utcai ingatlanok megközelítésére - a közúttal párhuzamosan - 3 méter széles aszfalt burkolatú szervizút készült, továbbá a fejlesztés részét képezte még a közút jobb oldalán 3 méter széles, míg a bal oldalon 2,75 méter széles öbölben elhelyezett buszmegálló megépítése.

Az új csomópont középszigete – a tehergépjárművek számára járható – 5 méter széles belső sugárral és 1,5 méter széles járógyűrűvel készült el. Az építéssel érintett szakaszokon az út mindkét oldalán a meglévő járdaburkolatok átépítésével egyesített, elválasztott rendszerű gyalog- és kerékpárutak épültek meg, csatlakozva a meglévő kerékpárút-hálózathoz.

Jelenleg a tereprendezési és a felvonulási terület rendbetételi munkái vannak még hátra, de a forgalom számára a mai naptól korlátozás nélkül használható a csomópont.

 

Az új körforgalom biztonságosabbá teszi a közlekedést

Dr. Kovács József, a Békés megyei 3. sz. egyéni választókerület országgyűlési képviselője elmondta: „Helybéli lakosként sokat járok erre, és látható, hogy a körforgalom több ezer ember gördülékeny közlekedését biztosítja. Köszönöm, hogy az építkezés alatt a forgalmat nem állították le, és örülök, hogy nem történt baleset ez idő alatt sem. A Sarkad, illetve a határ felé történő közlekedés szempontjából sokan választják ezt a szakaszt, így fontos a közlekedésbiztonság növelése és a balesetek számának csökkentése.”

Dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere kiemelte: „Ez a csomópont eddig városunk egyik leginkább balesetveszélyes kereszteződése volt. A Belső-Törökzugi lakótelepen, az Észak-Törökzugi lakótelepen és a kettő közötti kertvárosi részen több mint 4.000 ember él, akik napi gyakorisággal haladnak át ezen a szakaszon, sokan pedig a belváros irányából közlekednek Törökzug felé, ahol bölcsőde, óvoda, iskola és orvosi centrum is van.

Az új körforgalom biztonságosabbá teszi a közlekedést, és gyorsabban át lehet hajtani ezen a nagy forgalmú kereszteződésen, amint azt már tapasztalhatjuk az önkormányzati beruházásban 2019-ben megépített Béke sugárúti körforgalom esetén is.”

Povázsai Pál, a NIF Zrt. projektiroda-vezetője hozzátette: „Köszönjük a lakosság türelmét, amit a munkálatok elvégzése alatt tanúsított, és az autósok balesetmentes közlekedését. Karácsony előtt lezárul a csomópont műszaki átadás-átvételi eljárása, ezután megkérjük a forgalomba-helyezési engedélyt, de a körforgalom területét már korlátozások nélkül használhatják az autósok.”

Galéria

ÚtépítésDélút Építő és Bányászati Kft.Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)Gyulakörforgalom

Hírlevél

Hirdetés