2024.03.29, Péntek
Nagyszalontára vezető határközeli út újul meg Békésben
Illusztráció - magyarepitok.hu

Nagyszalontára vezető határközeli út újul meg Békésben

mti

2023.04.17. 08:01 - Hegedűs Gergely

A 4252-es út felújítása sok ezer tonnányi mezőgazdasági termény szállítását is megkönnyíti, ugyanakkor a legnagyobb lélekszámú zsáktelepülés számára is jelentős előrelépést hoz.

Hirdetés

Két útszakasz, köztük a román határig tartó út egy része újul meg Békés vármegyében, Sarkad vonzáskörzetében csaknem 900 millió forintból. Mindkét helyen a Duna Aszfalt Zrt. végzi a kivitelezést; előbbin augusztus, utóbbin július elejére kell befejezni a munkálatokat.

Az április 14-én a helyszínen tartott sajtótájékoztatón Cserkúti András, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Békés vármegyei igazgatója elmondta, az uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretéből 2,566 milliárd forint úgynevezett maradványforrást használhatnak útfejlesztésre. Ebből Békésben hat projekten, összesen 14 kilométeren dolgozhatnak majd.

Két útszakasz újul meg: a 4252 jelű Sarkad-országhatár összekötő út 2,2 kilométeres szakasza bruttó 499 millió forintból; és a 4219 jelű Furta-Gyula összekötő út 1,5 kilométeres szakasza bruttó 372 millióból.   

Cserkúti András hozzátette, ez mindkét helyen burkolatjavítást, ahol szükséges, pályaszerkezet-cserét, továbbá a buszöblök felújítását jelenti.   


Az elmúlt két évtized legjelentősebb közlekedési fejlesztéssorozata valósult meg a térségben

Kovács József, a választókerület fideszes országgyűlési képviselője felelevenítette, hogy az országhatárig tartó szakasz felújításának szükségességét Németh Szilárd csepeli fideszes képviselő vetette fel, ugyanis itt közelítette meg többször Csepel testvérvárosát, Nagyszalontát.   

Mokán István (Fidesz-KDNP) Sarkad polgármestere elmondta, az elmúlt két évtized legjelentősebb közlekedési fejlesztéssorozata valósult meg a térségben az elmúlt években. Megújult a Sarkad-Doboz szakasz 2,3 kilométeren; tavaly a Sarkad-Gyula közti út 2,6 kilométeres része.   

Ha az M44-es gyorsforgalmi utat meghosszabbítják a határig, és bekapcsolják a terveknek megfelelően a román (Arad-Nagyvárad) gyorsforgalmi hálózatba, az "óriási lehetőséget" jelent a térségnek, nőhet a tőkevonzó képesség, ugyanis a sarkadi ipari parkban van a Dél-Alföld egyik legnagyobb tárolókapacitású ipari parkja - húzta alá.   


Sok ezer tonnányi mezőgazdasági termény csak a 4252-esen keresztül szállítható

Kónya István (Fidesz-KDNP) Gyula alpolgármestere kifejtette, az elmúlt években megújult a Gyula-Elek, a Gyula-Kétegyháza út több szakasza; a gyulai elkerülő út két része; a Dénesmajor felé vezető út; újjáépült a Kétegyházi úti körforgalom; és tavaly már megújult a Gyula-Sarkad közti út egy része is.   

Tát Margit (Fidesz-KDNP) Méhkerék polgármestere létkérdésnek nevezte a 4252-es út most elkezdett felújítását, mint mondta,

a településről csak ezen az úton lehet Gyulát vagy Békéscsabát elérni, a sok ezer tonnányi mezőgazdasági termény csak ezen keresztül tudja elhagyni Magyarország legnagyobb román többségű települését.

Kiemelte, fontos, hogy a Méhkerék-Kötegyán-országhatár felé vezető út egy szakasza is megújul idén; "ha az M44-nek lesz méhkeréki csatlakozása, az már tényleg csak hab a tortán" - fogalmazott.   


Kötegyán és Újszalonta helyzete is javul

Hajdu-Szűcs Mária Kornélia (Fidesz-KDNP) Kötegyán polgármestere úgy fogalmazott: "Kötegyánnak van mostantól jövőképe", a Trianon óta legnagyobb lélekszámú zsáktelepülés közúton ugyanis csak a 4252-es útról közelíthető meg. 

Hasonlóképp méltatta a felújítást Jova Tibor (Fidesz-KDNP) Újszalonta polgármestere is, aki elmondta, az utazási idő csökken, a szolgáltatások és alapellátások könnyebben elérhetővé válnak a település lakosai számára.

ÚtépítésDuna Aszfalt Zrt.SarkadKötegyánMéhkerékútfelújítás

Hírlevél

Hirdetés