2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Folytatódhat a határig az Erdélyhez kapcsolatot teremtő gyorsforgalmi út építése

Folytatódhat a határig az Erdélyhez kapcsolatot teremtő gyorsforgalmi út építése

magyarepitok.hu; TED

2023.09.05. 11:45 - Bíró Beáta

Az M49-es autópálya második ütemében Ököritófülpös és az országhatár között 17,5 kilométer hosszon épülhet új út.  

Hirdetés

Kiírták a közbeszerzést a Szatmárnémeti felé épülő M49 gyorsforgalmi út második ütemére. Az Európai Közbeszerzési Értesítőben megjelent felhívás szerint az Ököritófülpös - Csenger (országhatár) közötti szakasz, valamint a kapcsolódó Kocsord üzemmérnökség tervezési és kivitelezési feladatainak a megvalósítására várják az ajánlatokat.

A tavasszal elkezdett fejlesztésről augusztus 30-án Nyírmeggyesen tartottak sajtótájékoztatót: az Építési és Közlekedési Minisztérium beruházásában az M3-as autópálya és a Szatmárnémeti közeli határátkelőhely között épül ki négysávos út.

 

Grafika: magyarepitok.hu

 

A beruházás már zajló első ütemét a Duna Aszfalt Építő Zrt. kivitelezi, ennek során 28,15 kilométer hosszan jön létre a gyorsforgalmi út első szakasza. A munkálatokról júliusban számoltunk be részletesen, információink szerint jelenleg a főpálya nagy tömegű földmű építése zajlik. A munka során többek közt négy külön szintű csomópontot, 22 hídműtárgyat, egy komplex és egy egyszerű pihenőhelyet alakítanak ki, illetve kerékpárutat építenek négy helyszínen. A Kraszna folyó felett is megépül egy híd, továbbá a folyó mentén egy mobilgátat is telepítenek.

 

 

A határig tartó szakaszon hét csomópont épül

A második ütemben az Ököritófülpös és az országhatárt jelentő Csenger között egybefüggően 17,6 km hosszú 2x2 forgalmi sávos autóút épül 3 db különszintű és 4 db körforgalmi alcsomóponttal, 11 db műtárggyal. A gyorsforgalmi útszakaszra vonatkozóan kiviteli tervet kell készítenie a nyertes ajánlattevőnek.

A beruházásban megvalósul továbbá

- kétoldali tengelysúlymérőhely és közúti határátkelőhely a szükséges közműépítéssel együtt,

- a kapcsolódó Kocsord üzemmérnökség (ennek részét képezi többek között egy 1725 m2 alapterületű irodaépület, egy 1775 m2 alapterületű műhely és egy sótároló kivitelezése is.

A fejlesztés a közműépítést is magában foglalja.

 

A várható főbb mennyiségek a kiírás szerint:

- Földmű építés: 2 750 512 m3

- Pályaszerkezeti rétegek építése: 180 215 m3

- Műtárgyak pályafelülete: 8 733 m2

- Portál építése: 16 db

- Közúti visszatartó rendszerek építés: 84 980 m

- Burkolati jelek: 24 656 m2

- Párhuzamos földút építése: 21 395 m

- Kerítés építése: 37 389 m

 

Elhárul az akadály a két térség gazdasági és társadalmi együttműködése előtt

Lázár János építési és közlekedési miniszter augusztusban azt mondta: a második, 17,5 kilométeres autópálya-szakasz 150-160 milliárd forintos beruházási összeggel épülhet meg. Az autópálya a tervek szerint a román kormánnyal történő együttműködés segítségével 2026 végére köti össze Nyíregyházát és Szatmárnémetit.

ÚtépítésDuna Aszfalt Zrt.M49-esÖköritófülpösCsengerÉpítési és Közlekedési Minisztérium

Hírlevél

Hirdetés