2024.04.29, Hétfő

Hirdetés

Várják a tervezői ajánlatokat, indulhat az országhatárig nyúló M44-es előkészítése

Várják a tervezői ajánlatokat, indulhat az országhatárig nyúló M44-es előkészítése

magyarepitok.hu

2023.10.18. 10:20 - Hegedűs Gergely

A Békéscsabát elkerülő új gyorsforgalmi úthoz egy hidat is meg kell tervezni a Kettős-Körös folyó felett.

Hirdetés

Az Építési és Közlekedési Minisztérium együttesen írt ki ajánlati felhívást a 31-es főút és az M44-es gyorsforgalmi út mérnöki tervezési szolgáltatásaira.

A TED-en megjelent közbeszerzés az alábbi két részelemet tartalmazza:

  • az M44-es gyorsforgalmi út Békéscsaba és a Nagyszalonta közelében fekvő országhatár közötti előkészítése;
  • a 31-es főút Budapest és Nagykáta közötti szakaszának fejlesztésére vonatkozó engedélyezési és kiviteli tervek elkészítése, valamint a szükséges engedélyek megszerzésében való közreműködés.

Az M44-es projektjéről közzétett adatok szerint Békéscsaba és az országhatár között új nyomvonalon jön létre 43 km hosszú, négysávos gyorsforgalmi út. A nyertes feladata lesz a kiválasztott nyomvonal és a hatályos környezetvédelmi engedély alapján az engedélyezési- és kiviteli tervek elkészítése, valamint a megvalósításhoz szükséges engedélyek megszerzése.


Az ökológiai folyósókat elkerülve érkezne meg a magyar-román határszakaszhoz

A fejlesztésben a TED alapján Méhkerék település térségében egy különszintű csomópont épül. Az új út hosszára való tekintettel szükséges egy mérnökségi telep betervezése Sarkad és Doboz között, valamint Békéscsaba és Sarkad mérnökségi telephelyek helyben bővítésének megtervezése kiviteli terv szintig, valamint a megvalósításhoz szükséges engedélyek beszerzése is.

Mindezeken túl többek közt az alábbiak épülnek majd meg tervezetten a beruházásban:

  • egy legalább 40 m támaszközű Kettős-Körös híd Doboz térségében,
  • két települést elkerülő út,
  • összesen öt különszintű csomópont,
  • két vasúti felüljáró,
  • egy-egy egyszerű pihenő és tengelysúlymérő állomás.

A kiírás külön jelzi, hogy Sarkad ipari parkjának egy a várost elkerülő úttal való bekapcsolása szükséges a gyorsforgalmi út nyomvonalába. A gyorsforgalmi út tervezetten Méhkerék település fölött a 42153-as utat keresztezve a Natura2000-es területeket és ökológiai folyósókat elkerülve érkezne meg a magyar-román határszakaszhoz. A határátkelő Románia területén kerül kialakításra.


Több mint 4 kilométer négysávosítását tervezik a 31-esen

A közbeszerzés másik részegysége a 31-es főút, Budapest és Nagykáta közötti szakaszának fejlesztésére vonatkozik. Itt a vonatkozó engedélyezési és kiviteli tervek elkészítése, valamint a szükséges engedélyek megszerzésében való közreműködés lesz a nyertes feladata.

A tervezési egy hozzávetőlegesen 46 km-es szakaszra vonatkozik a 31-esen az M0-ás autóút ecseri csomópontja és a Nagykátánál található vármegyehatár között (Pest Vármegye és Jász-Nagykun-Szolnok vármegye).

A kiírásból kiderül, hogy tervben van a 31-esen a 0+000-ás illetve a 4+222,34-es kilométerszelvények közötti szakasz négysávosítása - részben új nyomvonalon, részben a meglévő nyomvonal felhasználásával.

A feladat része emellett két darab, hozzávetőlegesen 540 és 582 méter hosszú híd megtervezése, akárcsak a főúttal párhuzamos kerékpárút tervezése a Magyar Közút NZrt. monori mérnökségi telephelyére egy bővítés megtervezése.

ÚtépítéstervezésÉpítési és Közlekedési MinisztériumM44-es31-es útNagykátaBékéscsaba

Hírlevél

Hirdetés