2024.09.14, Szombat
Újabb nagyszabású útfejlesztés ért célba Bács-Kiskun vármegyében

Újabb nagyszabású útfejlesztés ért célba Bács-Kiskun vármegyében

magyarepitok.hu

2024.08.27. 15:32 - Hegedűs Gergely

A mintegy 10 kilométert érintő beruházásban a Colas a 441-es főút egy jelentős kecskeméti szakaszát négysávosította, míg a Nagykörösig húzódó további 7,29 kilométert felújította.

Hirdetés

Befejeződtek a 441-es főút Kecskemét és Nagykőrös közötti szakaszának burkolatfelújítási és négynyomúsítási munkálatai - adta hírül a beruházó Építési és Közlekedési Minisztérium.

A mintegy 10 kilométert érintő beruházásban a 441-es főút egy jelentős kecskeméti szakaszát négysávosra bővítette, emellett a 445-ös kecskeméti északi elkerülő és a nagykőrösi Téglagyári utca közötti 7,29 kilométeres szakaszát felújította a Colas Út Zrt. 

A beruházást többek között az indokolta, hogy a kecskeméti nagyberuházások miatt az utóbbi években jelentősen megnövekedett a Kecskemét és Nagykőrös között ingázók száma, ennek hatására pedig leromlott a főút állapota. Ezt orvosolják a nagyobb kapacitású és jobb minőségű út kiépítésével.


A sebességkorlátozás várhatóan szeptember közepéig érvényben marad

Az ÉKM mostani híre szerint a főút Kecskemét Katonatelephez tartozó szakaszán a gyalogátkelőhelyek forgalomba helyezése 2024. augusztus 27-én megtörtént. Ezzel egyidőben a négysávos szakaszon lévő terelések is elbontásra kerültek. Az érintett szakasz továbbra is munkaterületként üzemel, ezért a 40 km/órás sebességkorlátozás továbbra is érvényben marad mindaddig, amíg a területet vissza nem adják a közútkezelőnek. Erre várhatóan 2024. szeptember közepéig sor kerül.

A Kecskemét és Nagykőrös közötti kétsávos felújított szakasz is már teljes hosszában járható, azonban ezen szakasz is munkaterületként üzemel, tehát a 60 km/ órás sebességkorlát továbbra is érvényben marad.

A következő időszakban a forgalomba helyezést megelőző közlekedési biztonsági auditvizsgálat zajlik. Az ennek során érvényesített forgalomtechnikai változtatásokat kisebb szakaszokban mozgó forgalomterelés mellett napközben végzi a vállalkozó, de ezen munkálatok már jelentős forgalomkorlátozással nem járnak.


Ezek a változások várhatók

A 441-445. körforgalmú csomópont átépítése kapcsán az alábbi forgalmi rend változás várható:

  • az épülő (jelenleg lezárt) 445. körforgalom várhatóan 2024. augusztus 31. (szombat) folyamán részlegesen megnyílik a kétirányú forgalom számára (nem várt akadály esetén 2024. szepember 02- án, hétfőn a délelőtti órákban kerülhet bevezetésre);
  • a direkt ágat ezzel egyidőben lezárják;
  • a 445 főúton lévő jelzőlámpás csomópontban feloldják a korlátozásokat és bekapcsolják a jelzőlámpát;
  • a Nagykőrös/Katonatelep irányából érkezők a körforgalom új sávjait igénybe véve haladhatnak a belső sávban Kecskemét Centrum irányába, a külső sávban a 445-re mind Békéscsaba, mind pedig Budapest irányába;
  • a 441. főúton Kecskemét Centrum irányából érkezők a körforgalmat használva juthatnak el az első kijáraton Katonatelep/Nagykőrös irányába illetve tovább haladva a harmadik kijáraton fel a 445. főút irányába;
  • a 445 főútról érkezők a felújított régi, egy sávon érkeznek a körforgalomba, ahonnan a körpályát használva balra tartva haladhatnak Katonatelep/Nagykőrös irányába, illetve a körpályáról jobbra tartva tudnak eljutni a Ceglédi útra Kecskemét Centrum irányába.
ÚtépítésColasKecskemét441-es főútNagykőrösÉpítési és Közlekedési Minisztérium

Hírlevél

Hirdetés