2024.09.27, Péntek
Október közepén kezdődhet meg a munka a mohácsi Duna-híd projektben
Látványterv: Speciálterv

Október közepén kezdődhet meg a munka a mohácsi Duna-híd projektben

magyarepitok.hu

2024.09.27. 12:34 - Hegedűs Gergely

A Duna Aszfalt kivitelezésében megvalósuló beruházásnál a munkaterület átadása megtörtént, a soron következő lépés a munkakezdési engedély kibocsátása.

Hirdetés

A protokolláris folyamat részeként szeptember 26-án átadták a munkaterületet a mohácsi Duna-híd és csatlakozó úthálózat építését célzó projektben a kivitelező részére – értesült a magyarepitok.hu.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium beruházásában egy 756 méter hosszúságú híd épül a Duna Aszfalt Zrt. kivitelezésében Mohács és Újmohács között, Magyarország legdélebbi Duna-hídjaként. A fejlesztés ugyanakkor tartalmazza 28,8 kilométernyi hosszúságú főút és az ehhez tartozó 13 vasbeton híd, kerékpáros aluljáró és keretműtárgy kiépítését is az 51-es számú főút és az M6-os autópálya között: az alföldi oldalon egy közel 20 km-es kétsávos utat építenek, míg a dunántúli oldalon egy 8,5 km hosszúságú négysávos út jön létre.

Lapunk értesülése szerint a munkaterület átadásának előzményeként a vállalkozási szerződés augusztus 30-án lépett hatályba a minisztérium és a kivitelező között. A csütörtöki esemény egy protokolláris folyamat része volt, azonban még nem egyenértékű a munkakezdési engedéllyel.

Az  engedély kiadása október közepén várható a már rendelkezésre álló munkaterületeken. Elsőként a régészeti munkálatok, lőszermentesítés és területelőkészítés kezdődik meg még az idei évben. A nagy volumenű kivitelezés várhatóan jövő év elején fog megkezdődni.

Ahogy azt korábban is megírtuk, a SPECIÁLTERV Kft. generáltervezésében – a teljesítésbe bevont jelentősebb alvállalkozók a FŐMTERV Zrt. (mederhíd) és az UVATERV Zrt. (független statika) voltak – előkészített projektben három darab azonos szerkezeti rendszerű, de különböző támaszközű hídból álló átjáró jön létre a Duna felett. Az alsópályás acél ívhidak hálós elrendezésű függesztőrudakkal épülnek meg.

ÚtépítéshídépítésDuna GroupDuna Aszfalt Zrt.MohácsSpeciálterv Építőmérnöki Kft.Uvaterv Zrt.Főmterv Mérnöki Tervező Zrt.Építési és Közlekedési Minisztérium

Hírlevél

Hirdetés