2024.06.19, Szerda
Folytatódik a Budapest–Hatvan vasútvonal korszerűsítése
Illusztráció (pixabay.com)

Folytatódik a Budapest–Hatvan vasútvonal korszerűsítése

NIF Zrt.

2020.07.23. 12:07 - Almási Krisztina

A Rákos-Gödöllő szakasz fejlesztése a Strabag Vasútépítő és a Belfry PE végzi, a szakaszon lévő felüljárót már szeptemberben átadják a forgalomnak.

Hirdetés

Jó ütemben halad a munkavégzés a Rákos–Hatvan vonalon: a nyíltvonali szakaszokon végzett munkákat követően a hangsúly az állomási, megállóhelyi és pályamenti beavatkozásokra kerül – derül ki a beruházó, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. közleményéből.

A Rákos–Gödöllő vonalszakasz közötti vasúti pálya korszerűsítését az SB-Rákos 2017 Konzorcium (Strabag Vasútépítő Kft. és Belfry PE Kft.), a Gödöllő–Hatvan vasúti vonalszakasz pályaépítését a Swietelsky Vasúttechnika Kft., a biztosítóberendezési, távközlési és ETCS 2 kivitelezési munkákat a Thales Austria GmbH és Thales Rail Signalling Solutions Kft. végzi.

A Rákos–Gödöllő közötti szakaszon Budapesten a Tarcsai úti közúti felüljárót várhatóan 2020 szeptemberétől adják át a forgalomnak. Ezt követően egyszerűbb lesz eljutni a kerület központi részeiből az M0-s és M3-as autópálya irányába és fordítva.

A Pécel–Isaszeg vonalszakaszon átadták a forgalom számára az isaszegi felüljáró mellett vezető szervizutat, így elkészülhetett a híd háttöltése. A felüljáró ideiglenes forgalomba helyezésére várhatóan 2020 novemberében kerül sor.


Isaszegen már készül a P+R parkoló

Isaszeg vasútállomáson július közepén ideiglenesen forgalomba helyezték a gyalogos aluljárót. A „B” peron megközelítése, illetve a vasút által kettéosztott település két része közötti kapcsolat ezentúl az aluljárón keresztül is biztosított lesz. A liftek beépítésére várhatóan 2021 tavaszán kerül sor.

A „B” peron akadálymentes megközelítését továbbra is a peron elején a végleges állapotra kiépült üzemi járda és rámpa biztosítja.

Az állomáson zajlik a felvételi épület felújítása, valamint a felvételi épülettől északra a P+R parkoló, délre pedig a rakodóterület építése.

A peronburkolatok végleges kialakítására a peronbútorok (padok, tájékoztató panelek) alapozásának elkészültét követően kerül sor, várhatóan az idei év nyarán. Az állomási előtér környezetrendezési munkálatait idén őszre tervezik.


Gödöllőn és Bagon is megújul az állomás épülete

A Gödöllő–Hatvan vonalszakaszon június közepén befejeződött a gödöllői HÉV végállomás-átépítésének első fázisa. A szerelvények már az újonnan épülő HÉV végállomás vágányára érkeznek, az állomáson új HÉV üzemi épületet emelnek.

Szintén június közepén történt a Tura és Hatvan közötti ívkorrekció jobb vágányának ideiglenes forgalomba helyezése, ezzel elkészült az utolsó 160 km/h sebességre alkalmas pályaszakasz is zöldmezős beruházásként. Folyamatban vannak a gödöllői és bagi felvételi épületek, illetve az aszódi pályafenntartási épület kivitelezési munkái. Folyamatosan épülnek a P+R parkolók és állomási előterek Bagon és Aszódon, illetve két új buszforduló kialakítása történik Bagon és Turán. A liftek beépítésére várhatóan 2021 tavaszán kerül sor.

A teljes vonalszakaszon Rákos állomástól Hatvanig folyamatosan, szakaszonként épülnek a zajvédő falak.


Pécelen hamarosan átadják a megújult várótermet

A Rákos–Hatvan szakaszon a vasúti pálya átépítése mellett korszerűsítik a távközlést és a biztosítóberendezést. Kiépül az átjárhatóságot biztosító ETCS (Egységes Európai Vonatbefolyásoló Rendszer) 2. szintje, valamint az ennek adatátviteli útját biztosító GSM-R hálózat. A pályaépítési munkálatokkal összhangban 2019. december 7-én üzembe helyezték az Isaszeg–Gödöllő vonalszakasz, valamint Isaszeg állomás új biztosítóberendezését.

A biztosítóberendezési munkarészben a péceli felvételi épület és váróterem felújítási munkálatai befejeződtek, a műszaki átadás 2020. július végén várható. A sikeres eljárást követően történhet meg a jegypénztárak és a váróterem megnyitása az utasforgalom részére.

VasútfejlesztésStrabagBelfry PE Kft.Swietelsky Vasúttechnika Kft.vasútfejlesztésBudapestHatvanGödöllőIsaszegPécelBagRákos

Hírlevél

Hirdetés