2024.04.25, Csütörtök
Jelentős projekt készült el a főváros meghatározó vasútvonalán
Fotók: NIF Zrt.

Jelentős projekt készült el a főváros meghatározó vasútvonalán

magyarepitok.hu

2020.12.23. 10:00 - Hegedűs Gergely

A nettó 16,6 milliárd forintos beruházásban többek közt olyan forgalomirányító központ jött létre, amely lehetővé teszi a vonatforgalom teljes automatizálását, és nyomon követését.

Hirdetés

A 40-es számú, Kelenföld - Százhalombatta vasútvonalon üzembe helyezték az új elektronikus biztosítóberendezést - írta meg keddi közleményében a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. A projektben emellett 

  • korszerű utastájékoztatási- és távközlési rendszereket,
  • valamint az ETCS pályamenti alrendszert is telepítették,
  • illetve teljes körűen felújították a vonalszakasz állomásépületeit is.

A kivitelezést a Siemens KLBA Konzorcium végezte, nettó 16,6 milliárd forint értékben.


Az új központ lehetővé teszi a vonatforgalom teljes automatizálását

Az ETCS, Egységes Európai Vonatbefolyásoló Rendszer elsődleges feladata a pályamenti berendezések és a vontatójármű közötti kapcsolat megvalósításával a vonatok közlekedésének felügyelete, a vasúti forgalom biztonságának növelése.

A szakaszon a vonatforgalom szabályozására modern, emelt sebességű térköz és állomási elektronikus berendezéseket telepítettek. A 40a vonalon kiépült a központi forgalomirányító egység (KÖFI), mely lehetővé teszi a vonatforgalom teljes automatizálását, és nyomon követését, továbbá a forgalom egy központból történő irányítását és szabályozását.


Érden új vontatási alállomás jött létre

Az utazóközönség számára elengedhetetlenül fontos tájékoztatásokat és adatokat korszerű hangos– és vizuális utastájékoztató rendszerek biztosítják az állomásokon és megállóhelyeken.  Az utasok kényelmét infokommunikációs rendszerek (INFO oszlopok) segítik és biztonságukat fejlett kamerarendszerek garantálják.

A vasútközlekedéshez szükséges energiaellátást az Érden telepített vontatási alállomás fejlett XXI. századi transzformátorai szolgáltatják.

VasútfejlesztésNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)MÁVBudapest

Hírlevél

Hirdetés