2023.03.31, Péntek
Újabb fejlesztés Tiszakécskén: tizenkét év után ismét elindult a kisvasút
Fotó: iho.hu

Újabb fejlesztés Tiszakécskén: tizenkét év után ismét elindult a kisvasút

MTI, magyarepitok.hu

2021.10.05. 14:50 - Kalácska-Nagy Nóra

A kisvasút útvonala a környékbeli turisztikai látványosságokat köti össze.

Hirdetés

Szeptember végén számolt be lapunk a Tiszakécske területén megvalósult nagyszabású fejlesztésről; a tiszakécskei Holt-Tisza rehabilitációjának befejezésével a Közép-Tisza mentén mintegy 60 hektáron élesztették újjá a Holt-Tisza három holtágának élővilágát. A projekt egyik legfőbb eleme az újonnan kialakított Nádirigó-sétány.

Hétfőn a település polgármestere újabb fejlesztésről adott hírt: közel félmilliárd forint pályázati támogatásból és önkormányzati forrásból újították fel, illetve bővítették a keskeny nyomtávú Tisza-parti kisvasutat Tiszakécskén. Tóth János elmondta,

augusztusban volt ötven éve, hogy elindult a tiszakécskei kisvasút, amely tizenkét év szünet után most kibővített sínpályán és felújítva indulhatott újra.

 

A Lübbecke-háztól a Tisza-parti üdülőterületig utazhatnak

A városi kisvasút felújítási munkálatai tavaly ősszel kezdődtek, amelynek során az eredetileg 1,2 kilométeres sínpár egy részét elbontották, és a megmaradó 600 méteres pályaszakaszhoz további 1000 métert építettek, így ma már a Lübbecke-háztól a Tisza-parti üdülőterületig öt megállón keresztül utazhatnak a Tiszakécskére látogatók.

A kisvasút útvonala a környékbeli turisztikai látványosságokat köti össze, ezzel is javítva a belföldi turizmus lehetőségeit - fogalmazott a polgármester.

Tóth János kiemelte: a kisvasútnak a végállomásain kívül három megállóhelye van: az elsőt a Miskó István sétány játszóterénél, a másodikat a szintén a sétányon található, májusban átadott 21 méteres csúcsmagasságú új kilátónál, a harmadikat pedig a sportcentrum mögött, a tervezett új közösségi térnél, a Zsibongónál alakították ki.

 

Több forrásból fedezték a projektet

A projekt keretében mozdonyszín is épült, a mozdonyt és a vagonokat pedig eredeti állapotukba állították helyre. Az új szakasz, a kilátó és a mozdonyszín építésére, valamint a gördülő szerelvény felújítására 235 millió forintot nyert a város még 2016-ban a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat koordinálása alatt álló Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán.

A vasúti pálya felújításához és az új szakasz megépítéséhez pedig 222 millió forint támogatást biztosított az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A városnak ezen túl 14 millió forint önerőt kellett biztosítania, hogy a projekt összesen 471 millió forintból megvalósulhasson - tette hozzá a polgármester.

VasútfejlesztésTiszakécskekisvasútvasútfejlesztés

Hírlevél

Hirdetés