2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Közös magyar-román árvízvédelmi projekt teszi biztonságosabbá a Marost
termalfurdo.hu

Közös magyar-román árvízvédelmi projekt teszi biztonságosabbá a Marost

mti

2018.07.10. 12:24 - Szabó Ákos

A 870 millió forintos beruházásban 2,3 kilométeren újítanak fel árvízkár-elhárító falat, illetve a makói szivattyútelep rekonstrukciójára is sor kerül.

Hirdetés

Fontos árvízvédelmi fejlesztés indul el nemzetközi együttműködéssel a Maros magyar-román államhatár térségében haladó részeinél – tájékoztatott kedden Szegeden az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese. Kádár Mihály a projektbemutató sajtótájékoztatón elmondta: a tervek szerint 2020 őszére elkészülő beruházások célja az árvízi biztonság növelése a Maros mindkét ország számára fontos szakaszán.

 

Több mint 50 éves szivattyútelep épül újjá

Az uniós támogatással, mintegy 870 millió forintból megvalósuló fejlesztés során a magyar oldalon felújítják és átépítik a makói szivattyútelepet. Az 1962-ben épült létesítményben többek között

  • kicserélik az 50 méteres nyomócsövet,
  • 50 méter hosszú vízzáró résfalat alakítanak ki,
  • fejlesztik a vízoldali elzárószerkezetet,
  • valamint megerősítik a komplexum tornyát is.

A Csongrád megyei városban található szivattyútelep a Makó és Maroslele térségében összegyűlő belvizet emeli át a Marosba és öntözővizet szolgáltat a környék mezőgazdaságának.

 

Egyeztetik információikat a szakemberek a határ két oldalán

A beruházás erdélyi részén Aradhoz közel mintegy 2,3 kilométernyi árvízvédelmi falat erősítenek meg, egy 225 méteres szakaszon pedig a partvédelmet javítják. A projekt részeként ezzel együtt a két ország szakemberei kiegészítik és egyeztetik hidrológiai és geoinformatikai adatbázisaikat, illetve közös elöntési térképet is készítenek.

VízgazdálkodásMakóárvízvédelemMaros

Hírlevél

Hirdetés