2024.03.29, Péntek
Újjáéled a Közép-Tisza fontos vízi élőhelye: elrajtolt a projekt
Esemény fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Újjáéled a Közép-Tisza fontos vízi élőhelye: elrajtolt a projekt

magyarepitok.hu

2019.11.21. 14:07 - Szabó Ákos

A Duna Aszfalt munkájával 60 hektárnyi Tisza-holtágon végeznek természetvédelmi és revitalizációs munkát.

Hirdetés

Ahogy korábban megírtuk, Tiszakécske és a Közép-Tisza mentén mintegy 60 hektáron élesztik újjá a Holt-Tisza és annak három holtágának élővilágát, a projektet a szintén tiszakécskei Duna Aszfalt Kft. vállalta el. A korábbi évtizedek során meggyengült vízi élőhelyek így visszanyerhetik vitalitásukat és számos védett fajnak, illetve egy összetett ökoszisztémának adhatnak otthont. A projekt bruttó összköltsége 1,2 milliárd forint, melyet a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív (KEHOP) prorgam támogat.

 

Természetközelbe kerül a teljes város

A projekt ünnepélyes, sajtónyilvános nyitóeseményét 2019 november 21-én, csütörtökön délelőtt tartották meg Tiszakécske polgármesteri hivatalában. Az eseményen felszólalt Tóth János polgármester, Kovács Ernő kormánymegbízott, illetve Varga Csaba, a kivitelező Duna Aszfalt területi igazgatója.

 

Tóth János polgármester (a képre kattintva galéria nyílik)

A polgármester hangsúlyozta: nem cspán Tiszakécskének, de a környező térségnek is jelentős előrelépés a beruházás, mivel a vizes élőhelyek nagyon fontosak a területen.

Kifejtette: nem sok település mondhatja el magáról, hogy olyan jelentős cégcsoportnak adhat otthont, mint a projektet kivitelező Duna Aszfalt, mely a magyar építőipar egyik meghatározó szereplője. Ez nagy értéket jelenet a városnak, hiszen a cég nem felejtette el eredetét és sokat adott és ad vissza a városnak. Lapunk kérdésére válaszolva elmondta: külön örül a tanösvénynek, melynek köszönhetően még környezettudatosabban nevelhetik majd a tiszakécskei gyerekeket.

 

Fontos, hogy élhető legyen a környék

 

Kovács Ernő kormánymegbízott

Kovács Ernő kormánymegbízott szavaiból kiderült: korábbi polgármesterként különösen jó érzés látnia a város fejlődését, mint ahogy a teljes megyéét is. Elmondta a vizes élőhelyek roppant fontosak a kisebb részben a Tisza és jelentős részben a Duna által határolt megyének. Kifejezte örömét a korábban végrehajtott természetújjáélesztési programok kapcsán és hangot adott várakozásának, hogy még szebb és vonzóbb lesz a Tisza környékbeli térsége mind a helyieknek, mind pedig minden más érdeklődőnek is.

 

 

Lapunknak külön elmondta: a klímaváltozás hatásaira által felerősödő időjárási szélsőségekre is fel kell készülni a megyének és erre a kormány jelentős erőforrások is fordít.

 

Lokálpatrióták vezetik a munkát

A beruházást megvalósító Duna Aszfalt Kft. területi igazgatója, Varga Csaba felszólalásában bemutatta a kivitelezést, mely 20 hónap alatt készül el. Miután kifejtette, hogy tiszakécskei lakosként és lokálpatriótaként nagy öröm számára az, hogy ezzel a projekttel foglalkozhat, kitért a Duna Aszfalt feladataira is.

 

Varga Csaba, Duna Aszfalt

A hazai mélyépítés meghatározó cége a beruházásban az alábbi célokat érik el:

  • Holt-Tisza vizes élőhelyeinek rehabilitációja,
  • a holtágak természeti jellegének erősítése, vizesélőhely jelleg megőrzése,
  • természeti-táji örökség hosszú távú megmaradásának elősegítése fenntartható módon,
  • jelenleg is megtalálható jelölőfajok élőhelyeinek javítása, bővítése, új jelölőfajok számára alkalmas élőhelyek kialakítása,
  • természetközeli állapotú élőhelyek közötti ökológiai kapcsolatok fenntartása, javítása.

 

 

Ehhez többek között a holtágak iszapkotrására, a partok rendezésére és a holtágak közötti vízkormányzó műtárgyak felújítására van szükség. Ezzel együtt még kiépítik az említett holtágak vízutánpótlását biztosító vízkivételi műtárgyat, a Tisza 277,65 folyókilóméter szelvényében, valamint átadnak egy tanösvényt is a megújult élőhelyen, az 1-es holtág területén.

Galéria

VízgazdálkodásDuna Aszfalt Zrt.TiszakécskeTiszaKörnyezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP)

Hírlevél

Hirdetés