2024.04.17, Szerda
Rövidesen eldőlhet, épülhet-e szivattyús energiatározó hazánkban
Unsplash, JAN WOITAS / dpa Picture-Alliance / AFP

Rövidesen eldőlhet, épülhet-e szivattyús energiatározó hazánkban

magyarepítok.hu, MTI

2024.03.08. 17:00 - Móré Levente

Széles körben alkalmaznak szivattyús-tározós erőműveket a világban, hamarosan hazánkban is épülhet.

Hirdetés

A következő hetekben Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves vármegyékben, két lehetséges helyszínen kezdődnek kutatófúrások, amelyek a több évtizedes terv megvalósíthatóságát vizsgáló tanulmány elkészítéséhez szolgáltatnak alapvető földtani információkat - jelentette be pénteken az Energiaügyi Minisztérium (EM).

Felismerve a megújuló energiatermelés és -tárolás szükségességét az elmúlt időszakban óriási napenergia kapacitások létesültek hazánkban. A már több mint 6000 megawatt beépített teljesítményű rendszerek termelése úgy hangolható össze hatékonyan a mindenkori fogyasztási igényekkel, ha lehetővé tesszik a környezetkímélő módon előállított áram eltárolását későbbi felhasználásra - magyarázta közleményében az EM.

Az engedélyek beszerzése után tavasszal két helyszínen, a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Sajóivánka és a hevesi Markaz községek térségében kezdődhetnek meg a talaj teherbíró-képességének felmérésére alkalmas kutatófúrások. A földmintákat laborban elemzik majd, az eredményeket beépítik a szivattyús energiatározó idén elkészülő megvalósíthatósági tanulmányába. A próbafúrások jóvoltából így megfelelő műszaki-tudományos alapokon születhet döntés az energetikai szempontból indokolt fejlesztésről - részletezte az EM.

 

 

Egyszerű és tartós technológia

Világszerte bevált eszközként erre szolgálnak a szivattyús energiatározók (SZET), amelyek egy alsó és egy felső tározóból állnak. A pillanatnyi szükségleten felüli energiamennyiséggel az alsó tározóból a felsőbe szivattyúzható fel a víztömeg. Leeresztésével áramhiányos időszakban turbina és generátor hajtható meg, így olcsón és környezetbarát módon nyerhető újra villamos energia.

A minisztérium kiemeli: a szivattyús energiatározó élettartalma hosszú, működési költségei alacsonyak, az üzemeltetés pedig nem jár károsanyag-kibocsátással. A létesítmény jó szabályozhatóságának köszönhetően megkönnyíti az időjárásfüggő kapacitások rendszerbe illesztését. A zöldenergia tárolása hozzájárul az energiafüggetlenség erősítéséhez, növeli a családok és vállalkozások ellátásának biztonságát.

A tervek szerint az első hazai SZET 600 megawatt beépített kapacitással jöhetne létre, 6 órás energiatermelésre lenne képes, ennyi idő alatt folyna át a víz a felső tározóból az alsóba. A medencék vizének megóvása, a felelős vízgazdálkodás érdekében a vízfelszín egy részét úszó napelemtáblákkal fednék le, amelyek a párolgást is mérséklik.

 

 

Iparági hírekerőműgravitációs erőművízerőműmegújuló energiaenergiatárolásSajóivánkaMarkazkutatás-fejlesztéskútfúráskutatásfenntarthatóságfenntartható építési megoldások

Hírlevél

Hirdetés