2024.03.29, Péntek
Így védi ki a klímaváltozás hatásait ez a hajdúsági beruházás
magyarepitok.hu

Így védi ki a klímaváltozás hatásait ez a hajdúsági beruházás

magyarepitok.hu

2019.12.31. 07:56 - Hegedűs Gergely

Az Aqua-Generál által végzett projektben a Derecskei-főcsatorna kotrása, burkolása mellett a meghosszabbítása is megtörténik.

Hirdetés

Jelenleg a Derecskei-főcsatorna burkolása zajlik 200 méteres hosszúságban a csatorna átfogó felújítását célzó projektben - értesült lapunk a kivitelező Aqua-Generál Kft. szakembereitől.

Kattintva galéria nyílik


A 3,6 milliárd forintos fejlesztés munkálatai tavasszal kezdődtek meg, ezek során 22,7 kilométeren kotrást végeznek a Derecskei-főcsatornán. Emellett 5,2 kilométeren a csatorna medrének a burkolása is megtörténik előregyártott mederburkoló elemekkel, valamint 800 méternyi új szakasz is épül a csatornán. A főcsatorna teljes megújítása mellett két oldalága is felújítást kap.

A projekt célja, hogy javuljon a terület káros vizeinek az elvezetése. Ugyanakkor a rendszer kettűs működésűvé válik, és aszályos időben lehetővé válik a vízpótlás. 

A projekt eredményeként a Derecske térségében nő a visszatartható víz mennyisége, javul a terület vízzel ellátottsága, kivédhetővé válnak a klímaváltozás hatásai. Az eddigi terület négyszeresét, 4800 hektárt lehet majd öntözni.

A munkálatok magukba foglalják a csatorna medrek és a meglévő műtárgyak szükségszerű átépítését is, valamint új műtárgyak építését is. Emellett bővítik a főcsatorna szivattyútelepének kapacitását is, ami 0,3 köbméter/másodpercről 2 köbméter/másodpercre növekedik.

A kivitelezőtől kapott decemberi információk szerint az újépítésű műtárgyak építése is folyamatban van: két elkészült műtárgy mellett további három kivitelezés alatt van.

Galéria

VízgazdálkodásAqua-General Kft.csatornaépítéskotrásföldmunkaDerecske

Hírlevél

Hirdetés