2024.04.19, Péntek
A végéhez közeledik a Dunántúl átfogó vízminőség-javítási projektje
illusztráció - Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

A végéhez közeledik a Dunántúl átfogó vízminőség-javítási projektje

magyarepitok.hu

2020.05.15. 08:22 - Hegedűs Gergely

Többek közt új víztorony és nyolc új kút létesült a Főber Zrt. és a Szabadics Zrt. közreműködésével zajló projektben, melynek eredményeként tíz baranyai és somogyi településen javul az ivóvízminőség.

Hirdetés

Közel hárommilliárd forintnyi összköltségből valósul meg egy komplex beruházás a Nyugat-, és a Dél-Dunántúlon, összesen tíz településen javítva az ivóvíz minőségét. Az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. konzorciumvezetésével, uniós és hazai forrásokból zajló projekt műszaki ellenőrzését a Főber Zrt. végzi, a kivitelező a Szabadics Zrt. A projekt végső kedvezményezettjei a fejlesztéssel érintett települések önkormányzatai.

Kattintva galéria nyílik - Fotók: Főber Zrt.


A Főber Zrt. vezető műszaki ellenőrétől, Németh Zoltántól lapunk úgy értesült, hogy Szentlőrinc kivételével valamennyi helyszínen sikeresen lezárultak a próbaüzemek, és a műszaki átadás-átvétel is megtörtént. Szentlőrinc esetében a veszélyhelyzet okozta kisebb csúszás miatt várhatóan május közepén fejeződik be a projekt.


250 köbméteres hidroglóbuszt kapott Szentlőrinc

A Baranya és Somogy megyét érintő munkálatok során az egészségesebb, szigorúbb határértékeknek is maradéktalanul megfelelő minőségű ivóvíz érdekében számos fejlesztés történt. A munkák egy jelentős része a baranyai Szentlőrincen zajlottak, ahol új vízkezelő épületet alakított ki a kivitelező, valamint egy 250 köbméteres hidroglóbusz létesült a régi víztorony helyett.

Emellett sor került a meglévő üzemelő kutak felújítására, illetve bővítésére. Továbbá egy új, komplex vízkezelő technológia is épült a meglévő vízmű területén, melynek feladata a vonatkozó kormányrendeletben meghatározott határértékeknek megfelelő ivóvízminőség biztosítása. A technológia képes többek között a nyersvízben megtalálható vas, mangán, ammónium tartalom csökkentésére. Mindezeken felül több helyen végzett hálózatrekonstrukciót is a kivitelező. Ezek mellett a településhez tartozó Keresztespuszta és Tarcsapuszta területén egy-egy új kutat fúrtak, illetve a tarcsapusztai kutakat bekötötték a nyersvíz vezetékrendszerbe.


További települések is érintettek a fejlesztéssel

A kivitelezési munkák a Szentlőrinci projektelem mellett érintették a Somogy megyei Lakócsa, Potony, Szentborbás, Tótújfalu, Csokonyavisonta, Darány, Istvándi, Taszár, Orci településeit.


A projektekben összesen

  • 8 db kutat mélyítettek, további 3 db-ot újítottak fel, valamint 9 db nem megfelelő minőségű kutat számoltak fel.
  • projektrészenként egy-egy vízmű épületet építettek meg vagy bővítettek ki,
  • és több mint 7 és fél kilométer hosszúságban építettek vezetékeket.
     

További munkák is lezajlottak

A projekt keretein belül mindezek mellett az alábbi munkákat végezték el a megvalósulási helyszíneken:

  • új vízkezelő berendezéseket telepítettek,
  • az ivóvízhálózat egy része rekonstrukcióval érintett volt, továbbá a szükséges mechanikai tisztítások is megtörténtek,
  • valamennyi projektelemen megtörtént a vízkezelési berendezések korszerűsítése, a meglévő épületeket bővítették,
  • ülepítő medencéket építettek,
  • tároló medencéket építettek, valamint újítottak fel,
  • a szervizutakat bővítették,
  • cserélték a bekötővezetékeket.

 

Galéria

VízgazdálkodásFőber Zrt.Szabadics Zrt.Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft (NFP)SzentlőrincTaszárLakócsaPotonySzentborbásivóvízCsokonyavisonta

Hírlevél

Hirdetés