2024.04.19, Péntek
Perre kényszerült a Swietelsky Építő Kft. a fővárossal szemben
A gát egy rövid szakasza az átadás-átvétel idején, ősszel (a mobilgátelemek is fel vannak helyezve)

Perre kényszerült a Swietelsky Építő Kft. a fővárossal szemben

2020.05.08. 11:00 - magyarepitok.hu

Megerősítette a Swietelsky Építő Kft. lapunknak azt az értesülését, miszerint a főváros nem fizette ki a cégnek a pünkösdfürdői árvízvédelmi létesítmény megépítésének a 850 millió forintos szerződés szerinti díját. Miután a főváros 2020. áprilisában egyoldalúan felmondta a szerződést, a társaság nem tehetett mást, mint bírósági pert kezdeményezett, hogy a pénzéhez jusson.

Hirdetés

Székely Csaba a cég ágazati igazgatója lapunknak elmondta, hogy az előző városvezetés által megrendelt – többször módosított - kivitelezés eredményeként 2019. november 3-án tartott átadás-átvételi eseményen a főváros képviselői nem jelentek meg. Ezt követően a Swietelsky Építő Kft. többek között a Teljesítésigazolási Szakértői Szervhez (TSZSZ) fordult, aki megállapította, hogy a kivitelező a projektet több műszaki változtatás után határidőre, a feladatra alkalmasan átadta. A kereset beadását követően a bíróság máris rendelkezett, hogy a fővárosnak letétbe kell helyeznie az összeget a per lezárásáig.

Mint Székely Csaba elmondta, a TSZSZ-től még várnak egy a kivitelezés során megrendelt 122 millió forintos pótmunkákra vonatkozó igazolást is, mivel a fővárost képviselő Enviroduna Kft. mérnöki cég ezt sem ismerte el eddig.

 

Ez a gát védené árvíz esetén a helybelieket

Eközben a helyszínt (a koronavírus karanténja előtt), már birtokba vették a helyiek és ha most lenne a 2013-as árvíz, a létesítmény védene tőle több tízezer embert, és a környék ingatlanjait. A cég tájékoztatása szerint az igazságügyi szakértő és az ipari kamara véleménye szerint is a feladatra alkalmasan.

Szerkesztőségünk megpróbálta megkérdezni az Enviroduna mérnöki céget képviselő Csuka Ákost, akit többszöri próbálkozás ellenére sem sikerült elérni, így írásban feltett kérdéseinkre érkező válaszokkal kiegészítjük cikkünket:

  • Mi az oka, hogy a fővárost képviselő mérnöki cég nem jelent meg a műszaki átadás-átvételen?
  • Miért bontottak szerződést a Swietelsky Építő Kft-vel, miközben ők a megoldáson dolgoztak?

 

Frissítés:

Lapunknak Csuka Ákos a cikkünk megjelenése után, de még annak napján elküldte válaszait, melyeket alább változtatás nélkül közlünk:

  • "A műszaki átadás-átvételi eljárás vállalkozó által kitűzött időpontjára a létesítmény nem készült el, a műszaki átadás-átvételi eljárás megindításának feltételei nem álltak fenn, így a műszaki átadás-átvételi eljárás megindítására nem került sor. Egyebekben mind a teljesítési határidő leteltét megelőzően, mind azt követően a műszaki ellenőri jelenlét folyamatos volt az építési területen."
  • "Tekintettel arra, hogy a beruházás megrendelője Budapest Főváros Önkormányzata, a szerződés felmondását érintő kérdésekben kérjük szíveskedjenek a megrendelőhöz fordulni."
Iparági hírekárvízvédelemSwietelsky Magyarország Kft.PünkösdfürdőCsillaghegyEnviroduna Kft.

Hírlevél

Hirdetés