2024.06.15, Szombat
Nagyot lép előre Debrecen a vízellátás fejlesztésében: elindul a Civaqua-program
Fotók: MTI/Czeglédi Zsolt

Nagyot lép előre Debrecen a vízellátás fejlesztésében: elindul a Civaqua-program

MTI

2020.08.11. 15:48 - Almási Krisztina

A több mint 16 milliárd forintos projekt részeként sor kerül többek közt a hajdúhátsági vízgazdálkodási rendszer átalakítására és bővítésére.

Hirdetés

Megkezdődik a Debrecen felszíni vízellátását nagymértékben javító fejlesztés; az első ütemben a Civaqua-program megvalósítására 16,25 milliárd forintot biztosít a kormány – adott tájékoztatást a város önkormányzata a közleményében.

A Civaqua-Tócó projekt a Hajdúhátsági többcélú vízgazdálkodási rendszer átalakítására, kibővítésére 15,75 milliárd forintot, Hajdúhátság vízgazdálkodásának fejlesztésére pedig 0,5 milliárd forintot irányoz elő.

Az előbbi projekt biztosítja a debreceni Tócó vízfolyás vízpótlását a Keleti-főcsatornából, valamint hozzájárul a vizes élőhelyek kialakításához és rehabilitációjához.

Az utóbbi projekt pedig egy olyan fejlesztést készít elő, amelynek célja a Hajdúhátság és térsége állandó jellegű vízellátásának megoldása.

 

Fotók: MTI/Czeglédi Zsolt

Ennek érdekében az 1970-es években megkezdett, majd az 1980-as években félbemaradt főmű továbbfejlesztése történik. A meglévő létesítmények felhasználásával, illetve korszerűsítésével, valamint új létesítmények építésével lehetségessé válik a Hajdúhátság és térsége részére eljuttatni a Keleti-főcsatorna vizét.


A projekt fontos a város fenntarthatósága szempontjából is

Papp László, a város polgármestere a Debrecen 2030 programmal új környezetpolitikát hirdetett, amelynek legfontosabb eleme a Civaqua-program.

Debrecen szempontjából ez a fejlesztés igazi áttörést jelent, hatalmas jelentőségű mind a Tócó, mind a Nagyerdő, valamint a város környéki jóléti tavak vízellátása szempontjából.

A kormány és a város együttműködése révén több évtizedes probléma oldódhat meg. Debrecen mint a jövő közép-európai régióközpontja nem képzelhető el a fenntarthatóságra törekvés és a környezettudatos városirányítás nélkül.

VízgazdálkodásDebrecenvízgazdálkodásHajdúhátság

Hírlevél

Hirdetés