2024.03.19, Kedd
Kiemelkedő mérnöki munkával létesültek árvízkapuk az Alsó-Tiszán
Illusztráció - Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Kiemelkedő mérnöki munkával létesültek árvízkapuk az Alsó-Tiszán

magyarepitok.hu

2020.12.01. 10:46 - Hegedűs Gergely

A Colas kivitelezésével a térségben elsőként jött létre ilyen árvízvédelmi eszköz; a Tisza és a Körös töltését is megemelték.

Hirdetés

Lezárult az árvízvédelmi kockázatot csökkentő, 12 milliárd forintos költségvetésű beruházás az Alsó-Tisza mindszenti és a Hármas-Körös torkolati szakaszán. A Colas Alterra Zrt. által kivitelezett beruházás javította az Alsó-Tisza-völgy árvízvédelmi helyzetét, csökkentette az árterek elöntésének veszélyét.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság összefogásával megvalósított fejlesztés mindezek mellett mérsékli az árvízvédekezés költségeit, továbbá hozzájárul a védett ártéri területek és az ott található egyedülálló természeti értékek megóvásához is.

A projekt megvalósítása mérnöki szempontból kiemelkedő, több mint egymillió köbméter föld megmozgatásával járó beruházás volt, melynek során többek közt a Tisza alsó szakaszán újdonságnak számító árvízkapukat telepítettek.


Öt települést és 45 ezer embert érint közvetlenül

A térség elmúlt ötven évének legjelentősebb árvízvédelmi fejlesztési projektje Baks, Szentes, Mindszent, Szegvár és Apátfalva külterületeit érintette. A fejlesztés az itt élő több mint 45 ezer ember biztonságát javítja majd.

Lapunk korábbi információ szerint a Colas Alterra a kivitelezés során:

  • a Tisza bal partján, Mindszent térségében 5,4 kilométeren 120 centiméterrel megemelte a töltéskoronát a mértékadó árvízi szintnek megfelelően;
  • ezzel párhuzamosan megerősítette a töltéstestet is, rézsűt kialakítva;
  • a védekezési munkálatok megkönnyítése érdekében üzemi utat is épített a gátkoronára;
  • a fentiekhez hasonló munkálatokat végzett a Hármas-Körös bal partjának torkolati szakaszán 4,3 kilométer hosszúságban.


A szivattyútelepek és a zsilipek is megújultak

Mindezek mellett árvízkapu épült a Dongéri-főcsatorna és a Sámson-Apátfalvai-főcsatorna torkolatánál is. Így a továbbiakban a magas vízszintek idején nem éri árvízi terhelés a csatornák töltéseit.

Az igazgatóság 20-20 mobilszivattyút is vásárolt annak érdekében, hogy a térségben összegyűlő belvizet árvizek idején is át tudják emelni a Tiszába.

A projekt része volt a korábbi árvizek idején megsérült Mindszent I. szivattyútelep és az ahhoz kapcsolódó, árvízi kockázatot jelentő műtárgyak elbontása, valamint a Mindszent II. szivattyútelep felújítása és kapacitásának bővítése is. Átépítették a térségben jelentős szerepet betöltő Felső-Kurcai és Kurcatoroki zsilipet, és teljeskörű felújításon esett át két gátőrtelep.

VízgazdálkodásColas Alterra Zrt.TiszaárvízvédelemBaksSzentesMIndszentSzegvárApátfalva

Hírlevél

Hirdetés