2024.03.28, Csütörtök
A keleti vízbázis modernizálása is megvalósult Zalaegerszegen
Főkép: korábbi fotó a vízbázisról.

A keleti vízbázis modernizálása is megvalósult Zalaegerszegen

zaol.hu, magyarepitok.hu

2022.10.10. 13:23 - Kalácska-Nagy Nóra

Elavult kutakat szüntetett meg, új kutakat fúrt, új vízkezelési rendszert épített ki, valamint Zalaszentivánon új víztornyot épített a Szabadics Zrt.

Hirdetés

Várhatóan október végén lezárul a Zalaegerszeg keleti vízbázisáról ellátott települések ivóvízminőség-javítását és vízellátásának fejlesztését célzó KEHOP-os projekt – számolt be a zaol.hu. Lapunk korábban részletes cikket közölt a fejlesztésről, amelyet a Szabadics Zrt. kivitelezett. A város és a kivitelező cégek vezetőinek jelenlétében tartottak sajtóbejárást október 7-én.

 

Zalaegerszegen kívül Alibánfát, Bocföldét, Sárhidát, Zalaszentivánt és Zalaszentlőrincet érintette a beruházás

A helyszínen először Balaicz Zoltán polgármester osztotta meg gondolatait, aki elmondta, Zalaegerszeg önkormányzata kiemelten kezeli a klíma- és környezetvédelmet. A klímastratégiában fontos szerepet kap az egészséges ivóvíz biztosítása és a biztonságos szennyvízkezelés. A város számos, ehhez kapcsolódó beruházást hajtott végre részben állami, részben uniós támogatással.

2015-ben befejeződött a 25 települést, összesen 90 ezer embert érintő nyugati vízbázis fejlesztése, most pedig 3,3 milliárd forint értékben (87 százalékban uniós támogatással) megvalósult a keleti vízbázis modernizálása.

„Zalaegerszegen kívül Alibánfát, Bocföldét, Sárhidát, Zalaszentivánt és Zalaszentlőrincet érintette a beruházás. A projektben régi, elavult kutak megszüntetése, új kutak fúrása, új vízkezelési rendszer kiépítése szerepelt, Zalaszentivánon új víztorony épült”

– mondta a polgármester.

Kovács Tamás, Borsos Krisztina, Arnhoffer András, Balaicz Zoltán, Vigh László és Bali Zoltán a víztisztítómű előtt. Fotó: Pezzetta Umberto/zaol.hu

A berendezés utolsó beállításait végzik a szakemberek

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos hozzátette, az ellátási láncok közül a víz a legfontosabb, anélkül nem működik a társadalom. A változó világ és a sokszor kiszámíthatatlan gazdasági helyzet arra kényszeríti az önkormányzatokat, cégeket, sőt a lakosságot, hogy tartalékoljanak, és gondolkodjanak előre.

Arnhoffer András, a Zalavíz Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, a nyugatihoz hasonló technológiájú víztisztítómű épült ezúttal is. A fogyasztók érdekében nem a kémiai, hanem a biológiai ammóniumeltávolítást választották. Jelenleg a berendezés utolsó beállításait végzik a szakemberek.

A lakosság már most is egészséges ivóvizet kap, ugyanis mindkét vízbázisnál 28-32 ezer éves vízadó réteget tártak fel, tehát emberi szennyezéstől mentes a felszínre kerülő víz

- hangsúlyozta a cégvezető.

A Szabadics Zrt. mint kivitelező mindig örömmel végez környezetvédelmi beruházásokat, mondta el Kovács Tamás elnök.

A technológiát a nagykanizsai Hidrofilt Kft. építette ki. Borsos Krisztina ügyvezető igazgató arról tájékoztatott, hogy Miskolc után a zalaegerszegi a legnagyobb kapacitású ultraszűrőrendszer. Ez a technológia egyszázad mikronra képes a vizet megszűrni, ezáltal szükség esetén eltávolítják a kolloid- és a szervesanyag-szennyeződések, baktériumok és vírusok nagy részét.

VízgazdálkodásSzabadics Zrt.ZalaegerszegivóvízAlibánfaBocföldeSárhidaZalaszentivánZalaszentlőrincZalavíz Zrt.Hidrofilt Kft.

Hírlevél

Hirdetés