2024.03.03, Vasárnap
Modern környezetbe került Makó levéltárának két kilométernyi irata
MTI

Modern környezetbe került Makó levéltárának két kilométernyi irata

MTI

2018.11.15. 12:41 - Antal Zsófia

A megújult, kibővült épületegyüttes a kutatók és a környékbeli családok örömére méltó otthona a történelmi kincsnek.

Hirdetés

Átadták szerdán az új makói levéltárat. A védett homlokzatú egykori polgármesteri villát és a hozzá kapcsolódó épületeket 150 millió forintból alakította át a helyi M-Color Kft. A pavilonépületben - melyet bővítettek is - a 21. század kihívásainak mindenben megfelelő galériaraktár kapott helyet – ismertette a helyszínen Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériuma közigazgatási államtitkára. Az új épület kialakítását és az archívum elhelyezéséhez szükséges eszközök beszerzését a kormány 130, az önkormányzat 20 millió forinttal támogatta.

A levéltárban 1850 folyóméternyi dokumentum őrzi a város múltját, köztük a legrégebbi az 1682-ben keletkezett, földesúri igénnyel jelentkezett Balogh Miklós csanádi püspöknek címzett királyi kamarai válaszlevél.

Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója beszédet mond a makói levéltár új épületegyüttesének átadásán. Balról Kovács Beáta, a Csongrád Megyei Önkormányzat alelnöke (b), Farkas Éva Erzsébet (Fidesz-KDNP) polgármester és Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára. (fotó: MTI)

„A levéltárak látogatása egyre népszerűbb tevékenység mind a bölcsész kutatók, mind a családok körében. Egyre többen lépik át a levéltárak kapuit, hogy korabeli források tanulmányozása közben elmélyedjenek hazánk történelmének fontosabb eseményeiben vagy éppen megismerjék felmenőik históriáját” - fogalmazott Latorcai Csaba, aki leszögezte, jelenünk és jövőnk nemzetépítő alakításához elengedhetetlen régmúltunk tényszerű föltárása.

Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) főigazgatója hangsúlyozta, hogy egy levéltáros számára a legfontosabb az identitás, a múlt emlékeinek megőrzése a jövő számára. Az MNL 84 telephelyen, összesen 300 kilométernyi iratot őriz, köztük a magyarországi írásbeliség kialakulásának időszakából származó dokumentumokat. A jövőben Makó és a környező 16 település iratanyaga mellett az egykori Csanád vármegye dokumentumait is az új épületegyüttesben helyezik majd el.

Mi épül?épületfelújításMakóM-Color Kft.

Hírlevél

Hirdetés