2024.04.15, Hétfő
Méltó környezetbe kerül Makó gazdag levéltári gyűjteménye
mnl.gov.hu/mnl/csml/mnl_csml_mako

Méltó környezetbe kerül Makó gazdag levéltári gyűjteménye

MTI, delmagyar.hu

2017.11.07. 09:32 - Antal Zsófia

A levéltárnak szánt épület egy helyi vállalat kivitelezésében újul meg tavaszra, és a korábbinál nagyobb kapacitással bír majd.

Hirdetés

Elkezdődött a makói levéltár jövőbeli otthonának felújítása - jelentette be Farkas Éva Erzsébet (Fidesz-KDNP) polgármester hétfőn a Maros-parti városban. Az önkormányzat a 17 település iratanyagát őrző intézmény rendelkezésére bocsátott egy egykori óvodaépületet a Petőfi parkban, ez újul most meg 130 millió forintos kormányzati támogatással.

A rekonstrukció terveit Tapasztó Tibor makói építész készítette el, az ehhez szükséges 6,3 millió forintos forrást a város biztosította. A kivitelezésre kiírt közbeszerzési eljárást a makói székhelyű M-Color Kft. nyerte, a szerződés alapján a munkát öt hónap alatt végzik el - mondta el a polgármester. Az épületegyüttes új válaszfalakat, tetőt, hőszigetelést és fűtési rendszert kap, és raktárral is bővítik.

Urbancsok Zsolt, az 1879-ben alapított levéltár vezetője elmondta, a közgyűjtemény mintegy kétezer folyóméternyi anyagot őriz, s már folyik ennek előkészítése a költöztetésre. Az új ingatlan mindenben megfelel majd a maradandó iratanyag őrzésére és kutatására. A beruházásnak köszönhetően ráadásul bővül az intézmény tárolókapacitása, így lehetőség nyílik arra, hogy visszakerüljön Makóra az egykori Csanád megye mintegy 800-850 folyóméternyi anyaga, melyet jelenleg Szegeden őriznek - közölte a szakember.

Mi épül?épületfelújításMakóM-Color Kft.

Hírlevél

Hirdetés