2024.04.16, Kedd
Befejeződött az Alföld átfogó vízgazdálkodási fejlesztése  
Forrás: KÖTIVIZIG

Befejeződött az Alföld átfogó vízgazdálkodási fejlesztése  

magyarepitok.hu

2023.02.28. 13:48 - Bíró Beáta

Az Aqua-General és a KÖTIVIÉP’B kivitelezésében a Tisza vidékén számos helyen, valamint az Alsó-Duna völgyében is bővítették és modernizálták a víztározókat és a csatornákat.

Hirdetés

Nagyszabású vízgazdálkodási fejlesztés valósult meg az Alföldön. Az elvégzett műszaki beavatkozások megteremtik a belvízelvezetés, valamint a vízvisszatartás és -tározás egyensúlyát. A projekt az Európai Unió és a magyar állam 6,021 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatásával jött létre a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében. A megvalósításban az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) és öt területi vízügyi igazgatóság konzorciuma vett részt.

Mint azt korábban megírtuk: az összetett fejlesztés kivitelezője az Aqua-General Szennyvíztechnológia-építő Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., valamint a KÖTIVIÉP'B Közép-Tisza Vidéki Vízépítő és Telekommunikációs Kft.

 

Forrás: KÖTIVIZIG

 

Berkó Attila, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal főispánja Szolnokon elmondta:

a beruházás legfőbb célja az volt, hogy az egyre gyakoribb szélsőséges időjárás miatt erősödő vízvisszatartási igényeknek megfelelően hosszú távon fejlesszék az adott térség vízkészlet-gazdálkodását.

 

Berkó Attila 
Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

 

Ennek része a vízvisszatartás, a lefolyás-szabályozás és a különböző vízigények kielégítése, melyek érdekében megépültek, fejlesztésen vagy rekonstrukción estek át az ehhez szükséges vízgazdálkodási műtárgyak és létesítmények. Ezek mellett további, közvetett cél a vízi ökoszisztémák és vizes élőhelyek védelme, valamint a vízgazdálkodási feladatok ellátását segítő infrastrukturális feltételek megteremtése.

 

Forrás: environ.hu

 

A rekonstrukció számos Tisza-vidéki területet érintett

Az átfogó projekttel közvetlenül érintett konzorciumi tag vízügyi igazgatóságok: Alsó-Duna-völgyi (ADUVIZIG), Felső-Tisza-vidéki (FETIVIZIG), Észak-magyarországi (ÉMVIZIG), Közép-Tisza-vidéki (KÖTIVIZIG), Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATIVIZIG).

Az Aqua-General által megvalósított fejlesztések és beavatkozások:

  • Bácsborsódi tározó funkcióbővítése (ADUVIZIG)
  • Hódmezővásárhely térségi vízrendszer komplex rekonstrukciója I. ütem (ATIVIZIG)
  • Harangodi tározó és a Kállai-főfolyás rehabilitációja, (FETIVIZIG)
  • Hejő-főcsatorna rekonstrukciója (ÉMVIZIG)

 

A KÖTIVIÉP'B által megvalósított részprojektek:

  • Villogó belvízcsatorna rekonstrukciója (KÖTIVIZIG)
  • Örvényabádi belvízrendszer csatornáinak és műtárgyainak rekonstrukciója (KÖTIVIZIG)

 

Forrás: KÖTIVIZIG

 

A Karcag, Kunhegyes és Abádszalók térségében végrehajtott Villogó belvízcsatorna mederfejlesztése és rekonstrukciója összetett elemekből állt. A fejlesztés során kotrási munkálatokat, a meglévő műtárgyak rekonstrukcióját, töltéskorona stabilizációt, új műtárgyak és egy félig stabil szivattyútelep megépítését végezték el. A másik projektelem a Tisza-tó keleti partján található Örvényabádi belvízrendszer csatornáinak mederfejlesztése és műtárgyainak rekonstrukciója volt, amely Abádszalók, Tiszaderzs, Tiszaszentimre, Tiszaszőlős, Tiszaigar és Tiszaörs településeket érintette. Itt is a beavatkozások részét képezte a mederkotrás, iszaptalanítás, a meglévő vízi létesítmények rekonstrukciója, valamint újak építése.

 

Forrás: KÖTIVIZIG

 

Mint azt a KÖTIVIZIG közleményében olvasható: a belvízcsatornák lefolyási paramétereinek javításával nő a csatornák vízszállító képessége, ezzel együtt nő a hasznosítható vízkészlet, és mérséklődnek a káros víztöbbletből adódó kedvezőtlen hatások.

Az újonnan épült vízszint-szabályozó és vízkormányzó műtárgyak, illetve a meglévő műtárgyak funkcióbővítése és helyreállítása mind hozzájárulnak a vízvisszatartás, a vízpótlás és a kártételek elleni védekezés megvalósításához, továbbá javul a vízháztartás is az adott térségben. A projekt elősegíti a betározott természetes vízkészletek időbeli és térbeli hasznosítását, ugyanakkor hozzájárul a belvízi kockázatok csökkentéséhez, ezáltal mérsékelve az éghajlatváltozás szélsőséges hatásait (heves esőzések kártételei, aszályos időszakok).

Galéria

VízgazdálkodásAqua-General Kft.Kötiviép'B Kft.Országos Vízügyi FőigazgatóságKörnyezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP)vízügyTisza

Hírlevél

Hirdetés