2024.04.24, Szerda
Ez a fejlesztés az árvíz- és a belvízveszély ellen is védi Hódmezővásárhely környékét
Fotók: ATIVIZIG/Facebook

Ez a fejlesztés az árvíz- és a belvízveszély ellen is védi Hódmezővásárhely környékét

magyarepitok.hu, ATIVIZIG/Facebook

2023.04.14. 08:00 - Szabó Ákos

A beruházáson a Kötiviép’B dolgozik Csongrád-Csanád megyében.

Hirdetés

Uniós támogatással, mintegy 3 milliárd forint értékű projektben javítják az Alsó-Tisza és a környező térség árvíz- és belvízbiztonságát, a fejlesztésnek köszönhetően növekszik a térségben visszatartható víz mennyisége is. A kivitelezés a Kötiviép'B Kft. munkájával valósul meg: a körtvélyesi szivattyútelep újjáépítéséről és a kapcsolódó fejlesztésekről már korábban is írtunk.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) beruházása során eddig már elbontották az eredetileg 1959-ben átadott, a Tisza bal partján található, a Kenyere-éri csatorna és a körtvélyesi Tisza-holtág víztestjét összekapcsoló körtvélyesi szivattyútelepet. A korábbi szomszédságában új üzemépületet alakítanak ki, amelyben a korábbival megegyező − másodpercenként 3,2-es köbméter-kapacitású − szivattyúkat telepítenek.

 

 

Emellett kisebb árvízvédelmi kockázatot jelentő, magas vezetésű nyomócsöveket építenek a töltésre, a vízoldali előterében 230 méteren 9-12 méteres mélységű vízzáró résfalat alakítanak ki, a töltéskoronát pedig 3,6 kilométeren leburkolják. A kivitelezés várhatóan novemberre fejeződik be.

 

Így halad az építkezés

 

 

Az OVF alá tartozó Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság Facebook-oldalán nemrég fotókat és friss informácóikat tettek közzé a projekt előrehaladásáról. Ezek szerint március végére már az ideiglenes talajvízszint figyelő kutakat is kifúrták, melyek adatai alapján a Kötiviép'B és az állami vízügyi szakemberek folyamatosan ellenőrzik a munkálatok hatását a területre.

Az új, modern szivattyútelephely területének rendezési munkáit elvégezték, a szükséges építőanyagokat is behordták, valamint az útkarbantartási munkákat is befejezték és a régi szivattyúépület térszín feletti bontása is lezárult.

VízgazdálkodásKötiviép'B Kft.árvízvédelembelvízHódmezővásárhelyKörtvélyes

Hírlevél

Hirdetés