2024.03.19, Kedd
Közel jár a befejezéshez a kilenc település vízminőségét javító dunántúli projekt

Közel jár a befejezéshez a kilenc település vízminőségét javító dunántúli projekt

magyarepitok.hu

2023.05.27. 09:31 - Hegedűs Gergely

A Szabadics generálkivitelezésében zajló beruházásban többek közt teljesen megújulnak az érintett vízmű telepek, továbbá komplex vízkezelési technológiát telepítenek a vas-, mangán és ammónium kiszűrésére.

Hirdetés

Egy átfogó vízgazdálkodási projekt keretében végez munkálatokat Somogy, Tolna és Baranya vármegye területén a Szabadics Zrt. A Duna-Közép-Dunántúl Vízgyűjtő 2. (DKDV 2.) elnevezésű projekt összességében kilenc települést érint, célja a vízminőség javítása és az üzembiztonság növelése az ívóvizet szolgáltató rendszerekben. A Baranyaszentgyörgy, Tormás, Nak, Gölle-Inámpuszta, Kakasd, Zimány, Miszla, Kisszékely, valamint Tengelic települések területén zajló beruházásról lapunk a kivitelező segítségével tájékozódott.

 


A vízminőség javítása mellett a megfelelő ülepítés is a célkeresztben

A projekt célja az ivóvíz ammónium, mangán és vas tartalmának hálózatba juttatás előtti csökkentése, továbbá a kezelt víz fertőtlenítéséhez a gazdaságos üzemviteli feltételek megteremtése – derült ki a projektvezető, Gosztolai Regő beszámolójából.

A munkálatok ugyanakkor a keletkező hulladékvíz ülepítésére is irányulnak, valamint az ülepített víznek a befogadóba vezetésére.

 

 

Szavaiból az is kiderült, hogy a kivitelezési munkálatok a tervezési időszakot követően 2022 áprilisában kezdődtek a Tolna megyei Tengelicen végzett távvezetéképítési munkálatokkal. A projektvezető beszámolója ugyanakkor elsősorban az Inámpuszta-Gölle és Nak térségében, illetve a Baranyaszentgyörgy és Tormás térségében zajló munkákat részletezte.


Teljes felújítás a naki vízműtelepen: az irányítástechnika és a gépészet is modernizálódik

A projektvezető elmondta, a Somogy és Tolna határán fekvő Inámpuszta-Gölle (Somogy) és Nak (Tolna) települések vízműtelepénél zajló munkák során egy kutat felújítanak, egy másik pedig eltömedékelést és melléfúrásos felújítást kap. Ugyanakkor itt egy új, tartalék kút fúrására is szükség van 155 méteres tervezett mélységgel. További feladat egy magánterületen fekvő kút leválasztása a vízműrendszerről. Ugyancsak ide tartozó projektelem a vízműtelep üzemviteli, vízkezelő épületének átalakítása, felújítása, illetve bővítése.

A megújult épületbe egy komplex vízkezelési technológiát telepítenek, amely teljesítve a fent leírt célt biztosítja a vas-, mangán és ammónium eltávolítását a nyersvízből.

Ehhez kapcsolódva egy vasiszap ülepítő medencét is kiépítenek, ugyanakkor felújítják a vízműtelep térszíni víztároló medencéjét. Mindezeken túl lecserélik a gépészeti berendezéseket, valamint az irányítástechnika és vagyonvédelem is megújul a telepen.


Nak vízvezetékrendszere is megtisztul

Szintén ide tartozik, hogy Nak településen elvégzik több mint 10 kilométernyi vízvezeték mechanikus hálózattisztítását, továbbá lecserélnek/telepítenek öt darab mosatást lehetővé tevő tolózárat, illetve felújítanak három aknát. Szintén felújítást kap a település 50 köbméteres víztornya is.

 

 

Gosztolai Regő rámutatott, a projekt keretében Nak ivóvíz ellátó hálózatához becsatolják a szomszédos Gölle-Inámpuszta vízellátó hálózatát az ehhez szükséges mérőakna és vezeték kiépítésével.


Baranyaszentgyörgyön is telepítik a szűrő rendszert

A projektvezető a Baranyaszentgyörgy és Tormás térségét ellátó vízműtelep munkáiról is részletesen beszámolt, ahol a másik projekthez hasonlóan kútfelújításra és új kút fúrására egyaránt sor kerül.

Emellett itt is feladat a meglévő üzemviteli épület jókarba helyezése, ugyanakkor egy új technológiai épületet is kiviteleznek.

Erre a vízmű telepre is telepítenek egy komplex vízkezelő technológiát, amely óránként 7 köbméternyi vízben oldja meg a vas-, mangán és ammónium eltávolítását.


Megújul a tormási víztorony és az alsókövesdi nyomásfokozó

A telepen mindezeken túl egy új térszíni tároló medence épül, ennek a zárkamrájában helyezik el a hálózati szivattyúkat, az öblítő szivattyúkat és egy vasiszap ülepítőt. A gépészeti berendezések helyett itt is újakat építenek be, valamint új irányítástechnikát és vagyonvédelmet installálnak.

 

 

A naki projekthez hasonlóan Baranyaszentgyörgyön is megtörténik a több mint 14 kilométeres vízellátó rendszer mechanikus hálózattisztítása, ugyanakkor itt 24 darab mosató csomópontot is kiépítenek. Ezekhez kapcsolódva a közeli Alsókövesden található nyomásfokozó szivattyú akna felújítását is tartalmazza projekt, a nyomásfokozók (1+1 db) cseréjével együtt, továbbá felújítandó a 100 köbméteres tormási víztorony is.


Már a próbaüzem zajlik

Gosztolai Regő a projekt jelenlegi állását kifejtve elmondta, a naki vízműtelepen lezárultak a munkák, itt már a próbaüzem, azon belül már a hálózatra termelés zajlik. ”Az épülettel és a technológiával is elkészültünk, jelenleg az ivóvíz minőségét tesztelő próbahangolások vannak folyamatban.”

Ehhez hasonlóan Baranyaszentgyörgyön is véget ért a kivitelezés, itt az úgynevezett vízeldobásos szakasznál tart a próbaüzem. (A vízeldobásos szakaszban a hálózatra termeléses üzem megkezdése előtt minden szükséges üzemtesztet és üzempróbát elvégeznek, ennek során a hálózati üzemmel azonos rend mellett, de a víz belvízcsatornába történő „eldobásával” működik a vízmű telep – a szerk.)

 

 

Zárásként Gosztolai Regő elárulta, a legnagyobb kihívást ez egyes részprojektek során minden esetben az jelentette, hogy az üzemelő rendszerben kellett kivitelezniük a rekonstrukciókat, az ivóvíz szolgáltatás akadálytalan biztosítása mellett.

A próbaüzem zárását Nak esetében május végére, Baranyaszentgyörgyön pedig július első felére tervezik.

Galéria

VízgazdálkodásSzabadics Zrt.BaranyaszentgyörgyNakszennyvízivóvíz

Hírlevél

Hirdetés