2024.04.18, Csütörtök
Jelentős vízügyi beruházás zajlik Budapesten: a Kvassay-szivattyútelep építkezése a klímaváltozásra reagál
Főkép: OVF (a fotó korábbi állapotot ábrázol). Eseményfotók: Erdei Mihály/magyarepitok.hu. A további helyszíni fotók februárban készültek.

Jelentős vízügyi beruházás zajlik Budapesten: a Kvassay-szivattyútelep építkezése a klímaváltozásra reagál

magyarepitok.hu

2023.06.08. 13:19 - Szabó Ákos

A Colas Alterra és a Strabag konzorciuma dolgozik a Csepel-sziget északi csúcsánál.

Hirdetés

Június 8-án sajtótájékoztatót tartottak arról a projektről, melyben a Ráckevei (Soroksári)-Duna (RSD) vízpótlását valósítja meg a Colas Alterra Zrt. és a STRABAG Generálépítő Kft. uniós pénzügyi támogatással, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) és a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság (KDVVIZIG) beruházásában.

 

Papp Gergely, Lábdi Jenő, Szilágyi Attila, Borbély István (b-j). A képre kattintva galéria nyílik.

Az eseményen felszólalt Lábdy Jenő, az OBF műszaki főigazgató-helyettese, Szilágyi Attila, a KDDVIZIG igazgatója, Borbély István a KDDVIZIG kiemelt műszaki referense, valamint a kivitelezői konzorciumot képviselve Papp Gergely projektvezető, a Strabag munkatársa. Az eseményen a kormány részéről Réthy Pál, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára, az érintett fővárosi IX. kerületet képviselve pedig Baranyi Krisztina polgármester vett részt.

 

Bajáig ér el a beruházás hatása

Míg a beruházó vezető munkatársai elmondták: a fejlesztésnek kifejezetten nagy jelentősége és hatásterülete van a Duna vízgazdálkodása szempontjából: az itt kiemelt víz egészen Bajáig eljuthat, éppen ezért is kiemelt fontosságú a projekt. Lábdy Jenő beszédjében többek között érdekességként megemlítette a beépítésre kerülő szivattyúk kifejezetten nagy, rekordjellegű kapacitását.

 

 

Ezt követően az egészen az 1838-as híres-hírhedt dunai árvízig visszatekintő történelmi áttekintések és a beruházásban érintett műtárgyak évtizedes háttere került a felszólalások előterébe, illetve az RSD szerepe a hazai vízellátásban.

 

50 ezer hektárnyi terület öntözését látják el innen

Mint az OVF kiadott sajtóanyagában is külön hangsúlyozza: a projekt elsődleges célkitűzései között szerepel

  • az EU-s Víz Keretirányelv által előírt vízminőségi, mennyiségi és ökológiai állapot javítása,
  • a víz áramlási viszonyainak javítása,
  • a Kvassay-vízlépcsö üzembiztonságának növelése,
  • és az új szivattyútelep megvalósítása, mellyel egész évben biztosítható lesz a Duna-ág vízpótlása és az árvízi biztonság megőrzése.

A projekt a térség öntözővíz biztosításában is kiemelt szerepet tölt be, ugyanis az RSD vizéből mintegy 50 ezer hektárnyi terület öntözését, halastavi vízpótlását látják el.

 

 

Az éghajlat és a technológoiai kapacitások változásai teszik szükségessé és lehetségessé a beruházást

A jelenleg már zajló fejlesztést közvetlenül megelőző helyzetről és a jelenlegi vízgazdálkodási kihívásokról, illetve ezek megoldásairól a KDVVIZIG képviselői is beszéltek. Mint kifejtették, illetve az esemény kiadott sajtóközleményből is kiderül, a Duna 2018-ban rekordalacsony szintet ért el Budapesten (az év októberének végén mért legalacsonyabb vízszint 33 cm volt). A rendkívül alacsony vízállás rámutatott arra a problémára, hogy az RSD északi irányból történő vízpótlásának fizikai korlátái vannak. A 60 éve (1963-ban) épült Kvassay-vízlépcső, reverzibilis szivattyú-turbina gépegységei a mai kor kívánalmainak már nem feleltek meg.

 

 

A most bemutatott fejlesztés 2022 januárjában megkezdődött egy új szivattyútelep építkezése a Csepel-sziget északi csúcsánál, a Kvassay-vízlépcső közvetlen szomszédságában.

Az új műtárggyal biztosítják az RSD folyamatos vízpótlását extrém alacsony dunai vízállás esetén is. Emellett a meglévő vízlépcsőt is felújítják, hogy a műtárgy a vízátvezetési feladatait megfelelően el tudja látni.

Így halad a nagyszabású fejlesztés

 

Papp Gergely

A projekt előrehaladásáról a konzorcium nevében Papp Gergely tartott előadást: ebből, illetve a sajtótájékoztató anyagából kiderült, hogy a projekt keretében immár

  • elkészült az új szivattyútelep RSD felöli nyomócső vezetéke,
  • elkészült a hozzá tartozó torkolati műtárgy is.
  • A Duna felé eső szívócső fektetésének előkészítő munkái szinté megvalósultak, a kivitelezés előreláthatólag 2023 őszén folytatódik.
  • Emellett a Kvassay-vízlépcsö II. gépegységének felújítása is folyamatban van,
  • megvalósulnak még további gépészeti felújítások,
  • a darupályák és a daruk rekonstrukciója,
  • továbbá folyamatban vannak az épületfelújítási munkák is.

 

 

Galéria

VízgazdálkodásStrabagColasColas Alterra Zrt.FerencvárosBudapestvízgazdálkodás

Hírlevél

Hirdetés