2024.04.29, Hétfő

Hirdetés

Ezzel a lépéssel javult Solymár vízbiztonsága
Illusztráció: Erdei Mihály / magyarepitok.hu

Ezzel a lépéssel javult Solymár vízbiztonsága

MTI

2023.08.25. 11:32 - Kolinek Nóra

Az új vezetéken keresztül nagyobb mennyiségű vizet tudnak Solymárra szállítani, amennyiben a helyzet szükségessé teszi.

Hirdetés

Megépült a helyiek vízellátását segítő, 800 millió forintos új vízvezeték Solymáron − jelentette be Menczer Tamás, a térség országgyűlési képviselője 2023. augusztus 25-én a Pest vármegyei településen.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára sajtótájékoztatón felidézte: tavaly nyáron a hosszú száraz időszakok következtében bizonyos időszakban több ezer ember maradt víz nélkül Solymáron. A problémát nem műszaki hiba okozta, a rendszer működött, hanem a megnövekedett fogyasztás − emelte ki.

Emlékeztetett arra is, hogy a helyzetet három intézkedéssel orvosolták: azt kérték, hogy a lakosság csak a legszükségesebbekre használja a vizet; a Magyar Honvédség katonái „tengelyen szállították” a vizet a tartályokba; a vízszolgáltató pedig vízkormányzást hajtott végre. A három intézkedéssel tavaly orvosolni tudták a problémát − mutatott rá, úgy folytatva: a középtávú megoldás azonban egy új vezeték megépítése volt, hogy nagyobb mennyiségű vizet tudjanak Solymárra hozni, amennyiben a helyzet megkívánja.

Az új vezetéken keresztül nagyságrendileg annyi vizet tudnak Solymárra hozni, amennyit tavaly a katonák autókkal szállítottak a tartályokba − mondta. Hozzátette: nagy lépést tettek Solymáron a vízbiztonság felé, de nem kizárható még a vezeték megépülte után sem az, hogy nagy szárazság esetén ne kérjék a lakosságtól a fogyasztás korlátozását. „A vezeték egy intézkedést, a katonai vízhordást kivált, de nagy szárazság esetén előfordulhat az, hogy a lakók együttműködését kérjük majd a jövőben is.”

Hangsúlyozta azt is, hogy a vezeték középtávú megoldás, nagy lépés a vízbiztonság felé, de a hosszú távú, tartós megoldást az agglomerációs vízinfrastruktúra átfogó fejlesztése jelenti, ami sokmilliárdos projekt.

VízgazdálkodásSolymárvízvezeték

Hírlevél

Hirdetés