2024.05.01, Szerda

Hirdetés

Befejeződött a szennyvíztisztító telep korszerűsítése Dévaványán
illusztráció

Befejeződött a szennyvíztisztító telep korszerűsítése Dévaványán

mti

2023.10.27. 13:44 - Szabó Ákos

A hirtelen lehulló esők a régi rendszert jelentősen terhelték, a Békési Vakond ezt a problémát is megoldotta.

Hirdetés

Befejeződött a szennyvíztisztító telep 1,765 milliárd forintból megvalósított korszerűsítése a Békés vármegyei Dévaványán - tudatta az önkormányzat október 27-i közleményében.

A fejlesztés célja egy korszerű szennyvíztisztító telep kiépítése, új technológiai rendszer felállítása, valamint a meglévő szennyvízcsatorna-hálózat legelavultabb részeinek rekonstrukciója volt - írták. Lapunk információi szerint a munkálatok kivitelezésére kiírt közbeszerzést a Magyar Vakond Kft. nyerte el, ennek megfelelően kezdte meg a munkálatokat. A kivitelezést már a szintén a Duna Csoporthoz tartozó Békési Vakond Kft. fejezte be, amely az eredeti kivitelezőből kivált jogutód cégként látta el a feladatokat.

A cég hasonló konstrukcióban dolgozott a szintén Békés vármegyei Mezőberényben, a projekt szintén nemrég zárult le.

 

Ezeket a munkákat végezték el

A beruházás két részből állt: a csatornahálózat javításából és a tisztítótelep korszerűsítéséből. A hálózatrekonstrukció során többek között két átemelőt újítottak fel részlegesen, 900 méter gravitációs csatornát korszerűsítettek. Emellett építettek egy 1100 köbméter kapacitású tisztítótelepet.

A hétezer lakosú településen a hálózat elavultsága miatt a vezetékekbe a szennyvíz mellé csapadék is került, ami terhelte a tisztítótelepet. A hirtelen lehulló, nagy mennyiségű esők komoly kihívás elé állították a rendszert. A fejlesztés során kialakítottak egy záportározót is.

A forrás nagy részét az uniós Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretéből nyerték el, a támogatási intenzitás csaknem 90 százalékos volt; a fennmaradó részt a központi költségvetés finanszírozta. A telepet az Alföldvíz Zrt. üzemelteti.

VízgazdálkodásBékési Vakond Kft.Duna Aszfalt Zrt.Magyar Vakond Út és Építőipari Kft.MezőberényszennyvízKörnyezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP)

Hírlevél

Hirdetés