2024.05.02, Csütörtök

Hirdetés

Megszűnnek a gyakori csőtörések ennek a most zárult nagykanizsai projektnek köszönhetően
Illusztráció - Fotó: Erdei Mihály/magyarepitok.hu

Megszűnnek a gyakori csőtörések ennek a most zárult nagykanizsai projektnek köszönhetően

mti

2023.10.06. 10:03 - Hegedűs Gergely

A Szabadics és az Aquaprofit a vezetékcseréken kívül három új, energiatakarékos nyomásfokozó szivattyút is telepített a hálózatba.

Hirdetés

Mintegy 900 millió forintból korszerűsítették a csatornahálózatot Nagykanizsán: két sűrűn lakott utcában  százévesnél idősebb ivóvízvezetéket is ki kellett cserélni - tájékoztatta a Nagykanizsai Városfejlesztő Kft. az MTI-t. A tervezési és a kivitelezési feladatokat a Szabadics Zrt., illetve az Aquaprofit Zrt. konzorciuma végezte el. 

A munkálatokat áprilisban kezdték el, és szeptember végére fejezték be, a vezetékcseréken kívül három új, energiatakarékos nyomásfokozó szivattyút is telepítettek a hálózatba. A Teleki utcán és a Platán soron 3,7 kilométer hosszúságban kicserélt vezetékek 70 százaléka a rossz állapotú kategóriába tartozott, 70-100 éve fektették le őket. Szinte havonta történtek csőtörések, elsősorban a Teleki utcán, ahol több mint 100 éves csővezetékeket váltottak fel a most elkészült beruházás során.


Az elöregedett hálózat további beruházásokat igényel

A közlemény kitér arra is, hogy Nagykanizsán a teljes vízelosztó hálózat hossza 154 kilométer, amelynek csupán 38 százaléka épült műanyagból, a fennmaradó rész azbesztcement és acél vezetékekből áll. A vezetékhálózat 60 százaléka azonban 50-75 évvel ezelőtt lett kiépítve, a vezetékek életkora már jelentősen meghaladta az építéskor előirányzott időtartamot. A teljes nagykanizsai ivóvízhálózat 10 százaléka sorolható csak a jó minősítésű kategóriába, 30 százaléka közepes, 60 százaléka pedig rossz állapotú.

A közlemény szerint a város önkormányzata a Teleki utca és a Platán sor víziközmű-hálózatának rekonstrukciójára csaknem 641 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el a Széchenyi 2020 program keretében. A projekthez további 289 millió forint saját forrást biztosított a város közgyűlése. 

VízgazdálkodásSzabadics Zrt.Aquaprofit Zrt.Nagykanizsacsatornaépítésivóvíz

Hírlevél

Hirdetés