2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Több évtizednyi problémát oldott meg Bács-Kiskun új szennyvíztisztító telepe
Fotók: Penta Kft.

Több évtizednyi problémát oldott meg Bács-Kiskun új szennyvíztisztító telepe

mti, magyarepitok.hu

2023.12.07. 09:53 - Hegedűs Gergely

Az új telep már a próbaüzemen is bizonyított; a Strabag és a Penta által kivitelezett fejlesztés megoldást hozott a tisztítási fok javítására.

Hirdetés

A Bács-Kiskun vármegyei Csengődön december 5-én átadták a helyi szennyvíztisztító telepet: a beruházást a Strabag Építőipari Zrt. és a Penta Általános Építőipari Kft. kivitelezte az SP Szeremle Konzorcium tagjaként. 


Megoldást jelent a tisztítási fok javítására

A több mint 2,3 milliárd forint összértékű, három éves projektet Csengőd, Akasztó és Tabdi községek önkormányzata és a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. konzorciuma valósította meg. Az összegből 2,05 milliárd forintot fedezett a Környezeti és energiahatékonysági operatív programban (Kehop) elnyert európai uniós támogatás.   

 

 

Az átadón elhangzott, hogy a fejlesztés megoldást jelent a tisztítási fok javítására, az üzemeltető fontos feladata a beérkező vízparaméterek folyamatos ellenőrzése is. A projekttel szemben szakmai elvárás volt, hogy Magyarország megfeleljen az uniós jogi követelményeknek a kijelölt határidőig.


Több évtizednyi probléma oldódott meg

Az átadón az Energiaügyi Minisztérium víziközmű-ágazatért felelős államtitkára is részt vett. V. Németh Zsolt emlékeztetett arra, hogy 2001-ben létrehoztak egy szennyvíztisztító telepet Csengődön, de az nem tudott lépést tartani a növekvő terheléssel és elvárásokkal, viszont az új telep már kielégítő munkát végez, amit a július és október között végzett próbaüzem is bizonyított. "A beruházással több évtizednyi probléma oldódott meg az érintett településeken. A projekt új megoldással szolgál több, korábbi gondolkodásmódból eredő problémára Csengőd, Akasztó és Tabdi települések kommunális szennyvízének kezelésében" - fűzte hozzá az államtitkár.

 

 

Font Sándor, a térség fideszes országgyűlési képviselője kiemelte, hogy a beruházás révén új vállalkozások érkezhetnek, amelyekkel a három település is fejlődhet, míg korábban a szennyvízkapacitások korlátozásai miatt a vállalkozások is korlátok alá kerültek. Pivarcsi Csaba, Csengőd polgármestere (független) azt mondta, a beruházás a három település "kiváló összefogásával valósult meg", és az új szennyvíztisztító telep remélhetőleg nem csak Csengőd, Akasztó és Tabdi szolgáltatásait fogja biztosítani, hanem akár még több település rácsatlakozását is el fogja bírni.

 

 

VízgazdálkodásszennyvízCsengődStrabagPenta Általános Építőipari Kft.

Hírlevél

Hirdetés