2024.03.29, Péntek
A régióban egyedülálló festéküzemet épített a magyar építőipari gyártó
fotók: Dernovics Tamás / magyarepitok.hu

A régióban egyedülálló festéküzemet épített a magyar építőipari gyártó

magyarepitok.hu

2017.10.11. 15:02 - Hegedűs Gergely

A Poli-Farbe az új technológia által kevesebb idő, energia és emberi erőforrás ráfordításával termel nagyobb mennyiséget. Az 1,1 milliárdos beruházás új célpiacokat nyit meg a festék- és vakolatgyár előtt, mely kisvállalkozásból vált meghatározó piaci szereplővé.

Hirdetés

Bócsán átadták a Poli-Farbe Vegyipari Kft. Kelet-Közép-Európában egyedülálló moduláris festéküzemet, mely robottechnológiával működik. A magyar tulajdonú cég Ipar 4.0-ás fejlesztésének legfőbb előnye, hogy rövidebb idő alatt nagyobb mennyiségű falfestéket képes előállítani, kevesebb villamos energia felhasználásával. Eközben csökkenti az egységnyi tonnára vetített emberi erőforrás mennyiségét, és növeli a termelést.

A képre kattintva galéria nyílik - képek: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu


A Bács-Kiskun megyei településen tartott avatáson az is kiderült, hogy egy műszakban 30 ezer tonna festéket tudnak majd előállítani az üzemben, ezzel megduplázódott a vállalat fehér festék kapacitása.

A Poli-Farbe erre a bővülésre alapozva növelni tudja export tevékenységét: a román, a szlovák és a szerb piac után elérhető közelségbe kerül számára Ausztria, Németország és Svájc is.


Szinte a semmiből indulva érték el a sikert

A szerdai átadón részt vevő Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter azt hangsúlyozta, a magyar cég a fejlesztéssel robottechnológiát és teljesen automatizált gyártást valósított meg, amellyel jelentősen növeli versenyképességét. Ráadásul a robotizációval nem jár létszámcsökkenés, mivel a munkavállalóikra továbbra is szükség van az előreláthatóan növekvő mértékű feladatok ellátásához. "A magyar gazdaságnak olyan példákra van szüksége, amelyek megmutatják: kitartó munkával, hozzáértéssel és elkötelezettséggel egy hazai vállalkozás is képes arra, hogy szinte a semmiből indulva érje el a sikert" - fogalmazott a tárcavezető. Varga Mihály arra utalt, hogy a Poli-Farbe kisvállalkozásként indult 1989-ben, kevesebb, mint 20 tonnás éves termeléssel.

Szabó Antal ügyvezető igazgató

Az átadón tartott beszédében a Poli-Farbe ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott, amikor a változás szelei fújnak vannak, vannak, akik falakat építenek, de az ilyen vállalatoknak nincs jövője. „A Poli-Farbe ezzel szemben vitorlát húzott” – mondta Szabó Antal. „A ma átadott üzem egy olyan vitorla lett, ami a legviharosabb időben is képes a kikötőbe vezetni a vállalatot. A Poli-Farbe nevű hajónak az identitását a benne dolgozók hite, a kollégák egymás közötti bizalma adja. Ez tud olyan intuíciókat hozni a gondolkodásmódunkba, amik sikerhez a legfontosabbak.”

Kerényi János, a térség országgyűlési képviselője azt hangsúlyozta, a Poli-Farbét irányító Szabó Antal „minden csábításnak ellenállva” megtartotta a céget családi tulajdonban lévő, bócsai magyar vállalkozásnak. Hozzátette, a település számára sikertörténet, hogy évi 100 millió forintnyi adóbevétele van, továbbá az elmúlt öt évben több, mint 10 milliárd forintnyi forrást hívott le uniós és hazai pályázatokból.


Négy év alatt zajlott le a beruházás két üteme

A beruházás két ütemben valósult meg, először az új csarnok épült meg 2013-ban EU-s támogatással, 280 millió forintból. A most befejeződött második fejlesztésben az új moduláris festékgyártó technológia épült ki, így a komplex beruházás meghaladja az 1,13 milliárd forintot.  A második ütem a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív program keretében 926 millió forintból valósult meg, az EU fejlesztési alapja és a magyar kormány több mint 445 millió forinttal támogatta.

A Poli-Farbe hazánk egyetlen magyar tulajdonban lévő festék- és vakolatgyára. Az 1989-ben létrehozott cég családi vállalkozásként indulva mára a szektor meghatározó szereplője, éves árbevétele meghaladja a 10 milliárd forintot. Bócsai székhelyén több mint 230 embernek ad munkát.

Galéria

Aktuálisépítőipari cégeképítőipari gyártókPoli-Farbe Vegyipari Kft.Bócsa

Hírlevél

Hirdetés