2024.04.20, Szombat
Így épül fel Tata nyolcezer négyzetméteres áruháza
Fotók: Spányi Partners

Így épül fel Tata nyolcezer négyzetméteres áruháza

magyarepitok.hu

2018.08.01. 10:29 - Antal Zsófia

A Spányi Partners Zrt. végzi a sok különlegességet tartogató tatai INTERSPAR projekt lebonyolítási munkáit.

Hirdetés

Nyolcezer négyzetméteres INTERSPAR áruház épül Tatán, a Május 1. út és az Új út között több mint 4 milliárd forintból. A beruházás lebonyolítását és a műszaki ellenőrzést a Spányi Partners Zrt. végzi, s május közepén már a kivitelezés is elindult.

A projekt részleteiről Lengyel Balázs, a Spányi Partners Zrt. egyik tulajdonosa, a beruházás projektmenedzsere számolt be a Magyar Építőknek. Az épületben a 3000 négyzetméteres eladóterület mellett 3000 négyzetméteres mall-t alakítanak ki, ahol különböző kisebb kereskedelmi egységek, üzletek kapnak majd helyet.

 

Mi minden tartozik a Spányi Partners, mint lebonyolító feladatai közé?
  • tervezési koordináció: a megrendelőnek való megfelelés és a kivitelezhetőség ellenőrzése, a három fél (tervezők, kivitelezők, megrendelő) összekötése, összehangolása,
  • a szerződésrendszerek kitalálása (procurement),  a generálkivitelezők kiválasztása: az építtető érdekeit képviselve a tenderfolyamat végigvitele a szerződéskötésig,
  • az ütemterv betartásának felügyelete
  • a változások, változtatások felügyelete, menedzselése,
  • műszaki ellenőrzés
  • projektzárás, átadás-átvétel hibalistával, elszámolással együtt.

 

A tatai terep a felszín alatt rejtett némi kihívást

 

A képre kattintva galéria nyílik.

A terület feltöltését és alapozását, valamint az alépítményi munkákat a Vértes-Út Kft. végezte el. A feladatrésznek Lengyel Balázs elmondása szerint külön érdekessége, hogy az áruház mocsaras-lápos területen épül, így speciális mélyalapozásra volt szükség. A talajvíz extrém magasan található, a területen több helyen felszíni vízként is megjelenik, ráadásul 8 méterre a terepszinttől olyan vízzáró réteg található, amit átfúrva gejzírként törne fel a nyomás alatt lévő víz. Ez a fúrás természetesen tilos, a tatai természeti értékek megóvása érdekében ehelyett speciális cölöpalapozást kellett alkalmazni, illetve, hogy a víz ne okozzon kárt az épületben, a teljes terepszintet fel kellett emelni egy méterrel. Az elhelyezett vízépítésben használt kőfeltöltésben a víz már szabadon áramolhat, anélkül, hogy a szerkezeteket károsítaná.

 

 

A talajvíz Tatán tipikus probléma,

Lengyel Balázs szerint a szóban forgó területet nem véletlenül nem építették be eddig: annak idején vagy nem állt rendelkezésre az a technológia, vagy túl nagy költsége lett volna, amivel ma már legyőzhetők az említett kihívások.

 

Már minden kivitelező a helyszínen van

Az áruház előregyártott szerkezeteit a Ferrobeton Zrt. készíti, míg a rétegelt, ragasztott fatartóval készülő tetőért egy osztrák faszerkezetgyártó, a Rubner csoport felelős. A projektmenedzser hangsúlyozta, a faszerkezetű tető kuriózumnak számít egy kereskedelmi létesítmény esetében, mivel a legtöbb esetben ez betonból szokott készülni. A SPAR azonban nem csupán a funkcióra, hanem az egyedi design-ra és a minőségi alapanyagokra is hangsúlyt helyezett, természetközeli állapotot kívánnak sugározni, részben a tatai helyszín miatt is.

 

 

Végül, de nem utolsósorban minden egyéb külső és magasépítési és befejező munkát az ÉPDUFERR Zrt. végez el. Jelen pillanatban már mind a négy szereplő a munkaterületen van, a Vértes-Út már közel jár a lezáráshoz, a Ferrobeton és a Rubner félidőben vannak, míg az ÉPDUFERR most kezdte meg a munkát.

Lengyel Balázs szerint az említett négy szereplős kivitelezés több az átlagnál, azonban, a 2019 évi nyitás és a kapacitáslekötések miatt szükséges volt az ütemekre bontás.

 

 

A négy építőipari cég munkájának befejeztével a SPAR által irányított vállalkozók veszik majd át a terepet: ők szerelik be a polcokat, a hűtőket, a kasszákat, elhelyezik a reklámokat és elvégzik az árufeltöltést is. Mindezzel együtt a projekt befejezési és a nyitás határideje jövő év második negyedévében várható.

Antal Zsófia

Galéria

Spányi Partners Zrt.Aktuálisépítőipari cégekTatainterjúFerrobeton Zrt.áruházépítésVértes-Út Kft.Rubner

Hírlevél

Hirdetés