2024.03.29, Péntek
Továbbra is 20 százalék fölötti az építőipar növekedése
fotó: magyarepitok.hu/Dernovics Tamás - 62-es főút

Továbbra is 20 százalék fölötti az építőipar növekedése

ksh.hu, magyarepitok.hu

2017.09.15. 11:24 - Hegedűs Gergely

Az idei tempó a 2010-es és a 2014-es átlagot is meghaladja. Az épületek építésére megkötött új szerződések ugyanakkor 21 százalékkal csökkentek, ami a lakásépítés áfaváltozása miatti kivárással függhet össze.

Hirdetés

Az építőipari termelés volumene júliusában 22,7%-kal meghaladta az egy évvel korábbi, alacsony bázist – adta hírül a KSH pénteken.

A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján júliusban az építőipar termelése 2,1%-kal csökkent az előző hónaphoz képest. Míg májusban és júniusban a kimagasló értéknek számító 200 milliárd felett volt a kibocsátás, 202 és 227 milliárdos értékkel, júliusban 194 milliárdra rúgott, ami az idei harmadik legjobb eredmény.

Éves szinten az első hét hónapban 26,2 százalékkal nőtt az ágazat teljesítménye. „A magyar építőipar termelése 2010 átlagához képest 8,6 százalékkal, 2014 átlagához viszonyítva pedig 2,6 százalékkal nőtt, ezzel régiós szinten is kiemelkedően teljesített” – állt az Nemzetgazdasági Minisztérium péntek délelőtti reagálásában.


Az egyéb építmények és az épületek ellentétes trendet mutatnak

Mindkét építményfőcsoport termelése emelkedett: az épületek építéséé 15,1, az egyéb építményeké 32,4%-kal. Az építőipar ágazatai közül az épületek építésének termelése 13,0, az egyéb építményeké 39,4, a speciális szaképítésé 18,6%-kal nőtt.

A megkötött új szerződések volumene az előző évihez képest 3,8%-kal emelkedett, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 21,9%-kal csökkent, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 39,1%-kal nőtt.

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene július végén 83,7%-kal meghaladta az egy évvel korábbi, alacsony bázist. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 15,6, az egyéb építményeké 132,0%-kal magasabb volt, mint egy évvel korábban.


Lassan túl közel lesz az áfanövelés időpontja

Az épületek építésére kötött új szerződések csökkenése összefügghet azzal, hogy 2019 végén a lakások áfája a jelenlegi 5 százalékos, kedvezményes szintjéről visszaemelkedik a korábbi 27 százalékra. Sajtóhírek szerint az iparág most arra vár, hogy kiderüljön, meghosszabbítják-e kedvezmény időtartamát. Az építési projektek átfutási ideje 18-24 hónap, így a jövőre induló nagyszabású fejlesztések már nem lennének biztosan megvalósíthatóak az alacsonyabb adózás megszüntetéséig.

Ahogy azt korábban megírtuk, több ingatlanfejlesztő is azért lobbizik, hogy a kormány tartsa fent az alacsony adószintet. A Cordia ugyanakkor olyan jogi megoldásokon dolgozik, melyekkel a 2020-ban elkészülő, de még korábban megvásárolt lakásoknál is a kedvezményes áfakulccsal fizethetnének a vevők.

Iparági hírekpiackutatásKSHiparági elemzés

Hírlevél

Hirdetés