2024.04.16, Kedd
Nagy lökést kaphat a BIM magyarországi terjedése

Nagy lökést kaphat a BIM magyarországi terjedése

lechnertudaskozpont.hu

2018.04.27. 14:37 - Hegedűs Gergely

Az első magyar BIM-kézikönyv elkészítéséhez tizenkét nemzet BIM-szabványát tanulmányoztak a Lechner Tudásközpont szakértői.

Hirdetés

Fontos lépéshez érkezik az épületinformációs modellezés (Buliding Information Modeling - BIM) hazai terjedése a Lechner Tudásközpont híre szerint. Hamarosan érkezik ugyanis az első általános, magyar nyelvű, bárki számára elérhető BIM kézikönyv.


A témát most már lehetetlen megkerülni

Gyakorlatilag nincs olyan, az építőipar digitalizációjával, a projektmenedzsmenttel vagy bármilyen hatékonyságnövelő eljárásról szóló cikkünk, melyben ne kapna külön bekezdéseket ez a kulcsfontosságú eszköz. A nagy projektekhez kapcsolódó szakmákat egyetlen modellbe sűrítő BIM ráadásul a Kecskeméten nagy sikerrel megrendezett IDEA 2018 Konferencián is nagy hangsúlyt kapott. Ezen a rendezvényen lapunk a konferencia médiatámogatása mellett a BIM kerekasztalbeszélgetésnek a moderátori szerepét is ellátta.

A kecskeméti kerekasztalbeszélgetésen több szakember egyetértett abban, hogy egyelőre az sincs tisztázva, pontosan mit jelent a BIM. Ugyanakkor – bár eltérő megoldási javaslatokkal – az a vélemény is megmutatkozott, hogy szükség van a BIM egységes kezelését biztosító szabványosításra.


Minden folyamatot magasabb szintre emel

Ebbe az irányba mutat a négykötetes BIM-kézikönyv most megjelenő első része, mely a legfontosabb definíciók és alapelvek mellett a BIM széleskörű felhasználásának lehetőségeit és az épületek teljes életciklusában betöltött szerepét ismerteti.

A nyilvános, nemzetközi viszonylatban is hiánypótló BIM kézikönyv mintegy 80 fogalmat és 25 felhasználási lehetőséget összegez.

A kiadvány ingyenesen elérhető lesz a Lechner Tudásközpont weboldaláról.

„A BIM nem csupán a tervezés-kivitelezés folyamatát könnyíti meg, hanem segítségével magasabb minőségű műszaki dokumentáció készíthető” – hangsúlyozta a közleményben Zagorácz Márk, a Lechner Tudásközpont által szerkesztett kötet szakértője.


Erőltetés helyett természetes terjedés

A több nagyberuházás BIM-menedzsereként is dolgozó szakember arra is kitért, a Lechner Tudásközpont az építőipari digitalizáció céljait nem jogszabályokkal szeretnék ráerőltetni a szakmára. Ehelyett képzéseken ismertetik meg a az új technológiák nyújtotta előnyöket, a nagyobb hatékonyság és a minőségibb eredmények elérése érdekében.

A kötet olyan alapvető tudnivalókat, kifejezéseket, definíciókat és elveket tartalmaz, mint

  • a BIM-modellhez rendelt dimenziók (3-4-5-6-7D) értelmezése,
  • a modellek részletességét és információtartalmát definiáló LOD (Level Of Development) szintek meghatározása,
  • a BIM munkarészek rögzítéséhez szükséges szerződéses dokumentumok megnevezése,
  • vagy éppen az épületelem-klasszifikációs rendszerek rövid bemutatása.


Hol érdemes alkalmazni?

A kötet elkészítéséhez 12 nemzet – többek között ausztrál, angol és amerikai – BIM-szabványát tanulmányoztak a Lechner Tudásközpont 3D Építésügyi Módszertani Osztályának szakértői. A kutatás során a szabványokhoz tartozó referenciákat, ISO szabványokat, BIM- tanulmányokat, internetes publikációkat és szakkönyveket is kielemezték.

A 25 lehetséges felhasználási példából kiderül, a BIM a tervdokumentáció elkészítése mellett nagy segítséget nyújthat

  • a mennyiségi és szerkezeti analízisben,
  • a szakági tervek közötti háromdimenziós ütközésvizsgálatban,
  • az üzemeltetési feladatok hatékony ellátásában,
  • gyorsabbá és költséghatékonyabbá teszi a kivitelezést, természetesen a minőség megtartásával.


Hogyan tovább?

A négykötetes sorozat második része „Épületinformációs Modellezés a gyakorlatban” címmel a modell-előállítási és módszertani útmutatót, a BIM-es projektek során használandó sablont és újabb definíciókat tartalmaz majd.

A „Műszaki leírás a BIM-alapú alkalmazásfejlesztéshez” című harmadik kötet az informatikai fejlesztéssel kapcsolatos tudnivalókat mutatja be.

A negyedik kiadvány a nemzetközi és honosított BIM-szabványok összefoglalását tűzi ki célul a magyar építésügyi folyamatokhoz kapcsolódó kiegészítésekkel.

Iparági hírekBIMépítőipardigitalizációprojektmenedzsmentLechner Tudásközpont

Hírlevél

Hirdetés