2024.04.19, Péntek
Tovább fejlődik a zalakomári tengelysúly-mérő állomás

Tovább fejlődik a zalakomári tengelysúly-mérő állomás

2018.04.16. 00:01

2016 nyarán fejeződött be a NIF Zrt. beruházásában az M7 autópálya jobb és bal oldalán, a zalakomári pihenőnél a tengelysúly- és össztömeg-mérő állomás kiépítése.

A beruházás során egy nagy sebességű mozgás közbeni (HSWIM) tengelyterhelésmérő és forgalomszámláló rendszer épült az M7 autópálya jobb és bal oldalán. A túlsúlyos teherforgalom kitereléséhez előjelző rendszert alakítottak ki (változtatható jelzésképű táblákat helyeztek el tartószerkezetekkel), továbbá tengelysúly- és össztömegmérő állomások épültek mérlegházzal és mérőberendezésekkel. Ezen kívül a megközelítést, és a csatlakozási kapcsolatokat biztosító utak és parkolók is kiépültek.

 

A fejlesztés révén lehetővé vált az M7 autópályán közlekedő túlsúlyos járművek kiszűrése, ennek köszönhetően a meglévő pálya állagmegőrzése jelentősen javult, és szabályozott közlekedési környezet alakult ki.

 

Annak érdekében, hogy az ellenőrzések az időjárástól függetlenül elvégezhetőek legyenek, a kétoldali pihenőhelyen lévő mérőhely fölé most előtető is épül. Várhatóan 2018 nyarára készül el a korrózióvédelemmel ellátott acélvázszerkezetű épület, tetővel, megvilágítással, alapozással, melynek szélessége kb. 15 méter, hosszúsága közel 36 méter, tiszta magassága pedig minimum 5,5 méter.

 

Ezt követően a NIF Zrt. a tengelysúly-mérő pontosságát fokozó, és a forgalombiztonságot növelő építési beruházást is végrehajt. A 2018 őszére elkészülő fejlesztés az alábbi elemekből áll:

 

• Eseményfelismerő rendszer telepítése

• 3D Lézerscanner rendszer telepítése

• Rendszámfelismerő kamerarendszer elhelyezése

• Biztonsági energia ellátó rendszer (aggregátor) szállítása, beüzemelése

• Sebességkijelző rendszer (tized pontos!)

• Magasság túllépés jelző rendszer (sávonként)

• NAV és Rendőrség részére konténer, alapozással és árambekötéssel

• A mérés automatikus korrekciója szoftverfejlesztéssel

 

A zalakomári mérőállomás működése meghatározó a hazai úthálózatvédelem terén, hiszen ez az első olyan berendezés az országban, mely a teljes autópálya keresztmetszet ellenőrzését biztosítja, valamint nem csak a Horvátország irányú, hanem a lényegesen nagyobb forgalmú, Szlovénia irányába közlekedő tranzitforgalom is ellenőrzés alá került.

Galéria

KirakatM7-es autópályaNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)Zalakomár