2024.04.24, Szerda
Az alkotók elfoglalták a megújult művésztelepet Hódmezővásárhelyen
promenad.hu

Az alkotók elfoglalták a megújult művésztelepet Hódmezővásárhelyen

MTI

2016.10.03. 11:46 - Antal Zsófia

Felújították a MANK hódmezővásárhelyi művésztelepét és alkotóházát, a beköltöző művészek a szombati avatóünnepségen vehették át a kulcsokat.

Hirdetés

A művésztelepen Sonkoly Tibor festőművész, valamint Donka Gergely és Máté Hunor képzőművész kapott egyéni műtermet. Az épület legnagyobb helyisége kollektív műteremként működik majd, amelyben meghívottak dolgozhatnak. A telep előterében galériát alakítottak ki, ahol kamaratárlatokat rendeznek. A megnyitóra olyan hódmezővásárhelyi művészek alkotásait válogatták össze, akik hosszabb-rövidebb ideig kötődtek az 1966 óta működő intézményhez.

Az alkotóház, melyet a budapesti D.V.M. Construction Fővállalkozó Kft. újított fel, a városközpont egy csendes utcájában, műemléki környezetben található. A két műtermes épület a felújítás után ismét szállást és alkotási lehetőséget kínál a művészeknek, emellett rendezvények helyszínéül is szolgál, fontos szerepet betöltve a hódmezővásárhelyi kulturális életben.

 

Az alkotóház a Virág utcában

 

Hóvári János, a létesítményeket fenntartó Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) főigazgatója elmondta, hogy a két épület rekonstrukciója 330 millió forintba került. A felújítás a MANK 2012-ben indult programjának fontos eleme. Az elmúlt években 1,5 milliárd forintból több művésztelep és alkotóház újulhatott meg többek között Szigligeten, Zsennyén, Szentendrén, Mártélyon és Galyatetőn. AMANK számára a következő évek fontos feladatai között szerepel a kecskeméti és a hédervári alkotótelep rekonstrukciója, illetve szükség lenne az ország több településén található műteremlakások felújítására is.

Mi épül?építőipari cégeképületfelújításHódmezővásárhely

Hírlevél

Hirdetés