2024.03.28, Csütörtök
Európában egyedülálló sátor épült a Margitszigeten
(fotó: mti)

Európában egyedülálló sátor épült a Margitszigeten

mti, magyarepitok.hu

2016.10.19. 14:39 - Hegedűs Gergely

A Széchy-uszodában átadott beruházással az első fedett magyar műugró létesítmény jött létre, ami kulcsfontosságú a sportág jövője szempontjából.

Hirdetés

A Margitszigeten átadták a Széchy Tamás Uszoda műugró sátrát, amely lehetővé teszi a sportág képviselőinek egész éves, folyamatos felkészülését. 

A nettó 150 millió forintos beruházást a Graboplan Kft. kivitelezte. A győri gyártóbázisú, magyar tulajdonú társaság 1070 négyzetméternyi területet fedett le a sátorszerkezet elkészítésével. Emellett bontást, alapozást és betonozást is végzett, kiépítette a sátor nyomástartó légtechnikát, a világítást és az energiaellátást. A cég honlapja szerint légtartásos és aluvázas sátrak, valamint feszített membrán szerkezetek kivitelezésével foglalkozik.


Mostantól egész évben lehet gyakorolni

A megnyitón Tuzson Bence államtitkár kiemelte, Európában teljesen egyedülálló létesítményt alkottak, amelyet magyar mérnökök terveztek és magyar szakemberek építettek fel. A 17,5 méter magas építmény duplafalú a jó hőszigetelés érdekében, így olcsóbb az üzemeltetése, mint egy átlagos felfújt sátornak, illetve viharos szélben is megáll. "A kormány komoly segítséget nyújtott a 150 millió forint plusz ÁFA-ból megvalósuló létesítményhez" - mondta Tuzson Bence, aki hozzátette, bármikor le lehet bontani és fel lehet építeni a sátrat.    

A beruházással az első hazai fedett műugró helyszín jött létre, így mostantól nem csak nyáron lehet gyakorolni a magyar sportolóknak. A buboréknak nevezett sátorban négy egyméteres és három háromméteres elugró hely van, továbbá a toronyból 1, 3, 7,5 és 10 méteren van ugróhely.


A vizes vb-hez is jó alapot ad

A Magyar Műugró Szakszövetség elnöki posztját is betöltő Tuzson Bence elmondta, a műugrás a 70-es évekig szezonális sportág volt. Utána a világon mindenhol felépültek csarnokok, de Magyarországon ez elmaradt. „Nagyon nagy segítség ez a sátor, mert ha nem valósult volna meg, nem tudnánk gondoskodni a sportág jövőjéről." – fogalmazott a politikus.

Hozzátette, a mostoha körülmények ellenére Európa-bajnoki érmeket szereztek a magyar műugrók, illetve a riói olimpián is volt képviselője a sportágnak Kormos Villő révén. Kovács Norbert, az üzemeltető Nemzeti Sportközpontok főigazgatója annak a reményének adott hangot, hogy a sportág utánpótlásképzésének hosszú távú jövőjét tudja biztosítani a létesítmény. Egyúttal kiválóan szolgálja majd a magyar sportolók felkészülését a jövő évi, budapesti vizes világbajnokságra.

Mi épül?építőipari cégeksportberuházásokGraboplan Kft.

Hírlevél

Hirdetés